Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tradicionalni kolač sa Baskije (Pais Basko)

Tradicionalni kolač sa Baskije (Pais Basko)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Tradicionalni kolač sa Baskije (Pais Basko)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
7
"Otišli smo daleko da uzmemo recept za ovaj ukusni kolač, ali je vredelo - veličanstven je"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 160 g
  • prašak za pecivo - 1 prstohvat
  • maslac - 120 g, na sobnoj temperaturi
  • smeđi šećer - 100 g
  • bademi - 70 g, sitno samleveni (ili lešnici)
  • žumanca - 1 komad
  • vanilin šećer - 8 - 10 g
  • za krem
  • sveže mleko - 200 ml
  • pavlaka - 100 ml, tečna
  • vanila - 1 štapić
  • žumanca - 2 komada
  • šećer - 60 g
  • vanilin šećer - 10 g
  • brašno - 35 g
  • bademi - 3 - 4 supene kašike (ili lešnici)
  • rum - 15 ml
  • maslac - 30 g
  • belanca - 1 komad, za premazivanje
  • bademi - listići, za ukras
  • braon šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremite testo tako što prosejete brašno u posudu i dodate prašak za pecivo i mlevene bademe ili lešnike. Ja sam koristila lešnike, ali originalni recept se pravi sa bademima. Dobro je da ih oljuštite, ali nije problem ako ih ne oljuštite.

2. Stavite žumanca, vanilin šećer i mekani polurastopljeni maslac. Zamesite testo koje oblikujete u loptu i stavite u frižider na jedan sat.

3. Za to vreme pripremite krem, stavite na umernu vatru veći deo mleka sa pavlakom i šećerom. Prepolovite štapić od vanile po dužini i stavite semenke unutra.

4. Umutite žumance sa preostalim mlekom, vanilinim šećerom, mlevenim bademima i brašnom. Sipajte ovu smesu lagano u mleko, koje još uvek nije provrilo, ali se krčka na vatri. Mešajte intenzivno dok se krem ne zgusne. Dodajte rum i masalc i kuvajte još dva-tri minuta na tihoj vatri, nakon toga skinite i mešajte periodično da se ne uhvati korica.

5. Stvrdnuto testo podelite na dva dela - jedan manji od drugog. Pripremite okrugao pleh prečnika 20-22 cm, obložen papirom za pečenje ili namazan i posut brašnom. Velikim delom testa pokrijte dno i bar 1 i po cm ivica.

Zbog toga što je teško da se razvlači testo koje se mrvi, direktno to možete uraditi u pleh, pritiskajući i ravnajući. Kora treba da bude tanka oko 3 mm. Izbušite lagano viljuškom i sipajte krem.

6. Drugu, manju koru testa treba da razvučemo da bude ravnomerna i da kolač odozgo lepo izgleda. Stavite streč foliju, razvucite testo u okrugao oblik prečnika pleha i posle podignite i stavite na krem. Sastavite krajeve dve kore i spojite ih.

7. Namažite površinu umućenim belancem i pospite braon šećerom i listićima badema.

8. Kolač pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 35 minuta ili dok ne dobije boju po vašoj želji.

9. Ostavite da se ohladi i stavite u frižider na bar dva sata pre sečenja i serviranja.

Savet: Koristite pleh sa dnom koje se skida da ne biste prebacivali kolač u drugi poslužavnik zato što postoji mogućnost da naprsne. Delikatan je zbog testa koje se mrvi, ali vredi truda zato što su mu tekstura i miris predivni!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: