Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Keks Torta»Kolač sa piškotama bez pečenja

Kolač sa piškotama bez pečenja

Iliana DimovaIliana Dimova
Guru
4221304k93
Kolač sa piškotama bez pečenja
Fotografije: Iliana Dimova
1 / 6
11/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
1
"Ne pipajte dugme na šporetu - ovaj kolač se pirpema bez pečenja i jedinstvenog je ukusa"

Potrebni sastojci

  • piškote - 27 - 30 komada
  • čokolada - 2 komada, bela Nestle (svaka po 35 g)
  • puding - 1 komad, od vanile, dr. Oetker /40g/
  • sveže mleko - 400 ml
  • kravlji maslac - 20 g, za krem
  • kravlji maslac - 20 g, za rastapanje čokolade
  • šećer - 5 supenih kašika za krem
  • šećer - 3 supene kašike za sirup
  • jabuke - 2 komada, velike, crvene
  • šećer - 3 - 4 supene kašike, za jabuke
  • voda - 1/2 šolje za rastvaranje skroba
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremamo jabuke. Operemo, oljuštimo i isečemo na male komade. Stavljamo u šerpu i u njih dodajemo kristal šećer (3-4 supene kašike). Dinstamo jabuke dok ne omekšaju i počnu da se karamelizuju (jabuke odvajaju dosta soka i nije potrebno da stavljamo vodu, ali može, ako procenimo da stavimo malo). Gotove jabuke skidamo da vatre i ostavljamo da se ohlade.

Pripremamo sirup tako što karamelizujemo kristal šećer (3 supene kašike) i u gotov karamel pažljivo sipamo toplu vodu (1 šolju) (pazimo, zato što topao karamel prska). Ugrevamo sirup, dok se karamel ne rastopi u vodi. Dobijeni sirup skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi. Pripremamo krem tako što sipamo sveže mleko u šerpu, zasladimo kristal šećerom (5 supenih kašika) i kad mleko provri, sipamo puding od vanil, rastvoren u vodi (1/2 šolje), uz neprestano mešanje.

Kuvani krem skidamo sa vatre i u njega dodajemo belu čokoladu (1 komad) i kravlji maslac (20g). Mešamo da se rastopi čokolada i masalc. Periodično mešamo krem, i kad se ohladi pomešamo ga sa jabukama.

U odgovarajući pleh poređamo red piškota. Četkom ih malo natopimo karamel sirupom (rasporedimo sirup kako bi bilo za svaki red piškota - dva ili tri reda, kako procenimo). Preko prelivenih piškota stavljamo sloj krema sa jabukama (takođe ga podelimo da ima za nekoliko redova), ponovo piškote sa sirupom, krem i ponovo red piškota i odozgo na kolaču treba da ima krem sa jabukama.

Drugu čokoladu rastopimo sa 20 g maslaca i 1 supenom kašikom vode i kad se rastopi sipamo preko kolača. Gotov kolač stavljamo u frižider na jedan sat ili više, pre serviranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: