Način pripreme
Prvo pripremamo jabuke. Operemo, oljuštimo i isečemo na male komade. Stavljamo u šerpu i u njih dodajemo kristal šećer (3-4 supene kašike). Dinstamo jabuke dok ne omekšaju i počnu da se karamelizuju (jabuke odvajaju dosta soka i nije potrebno da stavljamo vodu, ali može, ako procenimo da stavimo malo). Gotove jabuke skidamo da vatre i ostavljamo da se ohlade.
Pripremamo sirup tako što karamelizujemo kristal šećer (3 supene kašike) i u gotov karamel pažljivo sipamo toplu vodu (1 šolju) (pazimo, zato što topao karamel prska). Ugrevamo sirup, dok se karamel ne rastopi u vodi. Dobijeni sirup skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi. Pripremamo krem tako što sipamo sveže mleko u šerpu, zasladimo kristal šećerom (5 supenih kašika) i kad mleko provri, sipamo puding od vanil, rastvoren u vodi (1/2 šolje), uz neprestano mešanje.
Kuvani krem skidamo sa vatre i u njega dodajemo belu čokoladu (1 komad) i kravlji maslac (20g). Mešamo da se rastopi čokolada i masalc. Periodično mešamo krem, i kad se ohladi pomešamo ga sa jabukama.
U odgovarajući pleh poređamo red piškota. Četkom ih malo natopimo karamel sirupom (rasporedimo sirup kako bi bilo za svaki red piškota - dva ili tri reda, kako procenimo). Preko prelivenih piškota stavljamo sloj krema sa jabukama (takođe ga podelimo da ima za nekoliko redova), ponovo piškote sa sirupom, krem i ponovo red piškota i odozgo na kolaču treba da ima krem sa jabukama.
Drugu čokoladu rastopimo sa 20 g maslaca i 1 supenom kašikom vode i kad se rastopi sipamo preko kolača. Gotov kolač stavljamo u frižider na jedan sat ili više, pre serviranja.