Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od Piškota»Torta bez pečenja sa jagodama i piškotama

Torta bez pečenja sa jagodama i piškotama

silvana nedevasilvana nedeva
Početnik
6231
Torta bez pečenja sa jagodama i piškotama
Fotografije: silvana nedeva
1 / 2
17/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"E tako kad nam neko kaže da nećemo peči kore i napravićemo odličnu tortu - odmah poželimo da je probamo"

Potrebni sastojci

  • piškote - 1 veliki paket, italijanske
  • sveže mleko - oko 500 ml za natapanje piškota
  • bejlis - 1 supena kašika, liker ili drugo, po želji
  • za krem
  • žumanca - 4 komada
  • brašno - 2 supene kašike, velike
  • maslac - čist, veličine oraha
  • vanila - 2
  • sveže mleko - 800 ml
  • šećer - 4 supene kašike
  • za drugi krem
  • pavlaka - 250 ml, slatka sa šećerom
  • jagode - oko 250 g, sveže (odvajamo 5 - 6 jagoda za ukras)
  • čokolada - za prelivanje torte odozgo
* merne jedinice

Način pripreme

U ovalnu posudu stavljamo streč foliju sa unutrašnje strane posude da pokrije dno i ivice, ostavljamo da viri van posude, svaku piškotu potapamo brzo u skuvano i ohlađeno sveže mleko, u koje smo stavili liker.

Počinjemo od dna, poređamo zbijeno piškote jednu do druge, nakon toga poređamo po ivicama posude.

Nakon prvog reda obilno namažemo kremom, pripremljenim na sledeći način.

Dobro umutimo žumanca sa brašnom i oko 1 kašičicom svežeg mleka.

Stavljamo oko 800 ml svežeg mleka sa 4 supene kašike šećera, skidamo sa vatre i u malim porcijama i uz neprestano mešanje dodajemo smesu od jaja, sipamo smesu ponovo u posudu u kojoj se kuvalo mleko, ponovo stavljamo na vatru, da ne bude mnogo jaka vatra, mešamo neprestano da ne dobijemo grudvice.

Kad se zgusne, skidamo sa vatre (krem ne treba da vri, nego da krčka). Stavljamo čist masalc i 2 vanile.

Nastavljamo da ređamo piškote, gledamo da nema mnogo praznog mesta (koliko je moguće). Ponovo krem i ponovo piškote, na kraju sam u sredini torte dobila malu rupu, koju sam popunila šlagom i 6.7 srednjih jagoda, izgnječenih štapnim mikserom.

Poravnamo spatulom sve do ivice posude. Odozgo pokrivamo streč folijom i stavljamo u frižider (ja držim celu noć).

Poklopimo odogovarajućim tanjirom u sredinu, nakon toga skidamo foliju odozgo i okrećemo tortu sa piškotama, skidamo celu foliju, poravnamo tortu sa preostalim kremom od jagoda i pavlakom, prelivamo rastopljenom čokoladom (na pari izmrvimo čokoladu sa 1 supenom kašikom ulja) ukrašavamo jagodama, isečenim na kriške i kremom odozgo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: