Način pripreme
Napravite fil tako što u šerpu sipate polovinu mleka sa šećerom i maslacem. Ugrejte na vatri, mešajte da se šećer rastopi i ostavite da provri. Umutite jaja, dodajte preostalo mleko i brašno. Mutite smesu dok ne dobijete glatku kašu.
Kad mleko provri, počnite lagano da sipate smesu od jaja, mešajte neprestano žicom ili kašikom.
Mešajte dok se ne zgusne i dok ne dobijete gust krem. Dodajte vanilu i skinite sa vatre. Stavite fil na dno pleha, poređajte jedan red keksa, sipajte deo krema i poravnajte tako da pokrije keks.
Poređajte još jedan red keksa, sipajte krem i pospite sa 50 g brusnica. Ponovo keks, fil, keks, fil i pospie sa drugih 50 g brusnica.
Na kraju završite keksom, preostalim kremom i poslednjih 50 g brusnica. Ostavite da se ohladi i stavite u frižider na bar 6 sati.
Nije potrebno da potapate brusnice u tečnost, one omekšaju od toplog fila.