Način pripreme
Rerna - 180 g
Dva ravna pleha, obložena papirom za pečenje.
Radi se mikserom.
U toplom svežem mleku rastvorite kvasac sa 2-3 kašičice šećera. Ostavite 10 minuta da nadođe.
Tahini sipajte u posudu, dodajte 100 g šećera. Promešajte i ostavite sa strane.
U posudu miksera sipajte polovinu brašna, dodajte sveže mleko sa kvascem, preostalim šećerom, mekani maslac, jaje, ulje, so, izrendan tonka pasulj, cimet i vanilu.
Počnite da mesite testo, malo po malo dodaje i drugi deo brašna. Zamesite meko testo koje se ne lepi, dok ne počne da se odvaja od ivica. Nakon toga podelite na tri dela.
Svaki deo oklagijom razvucite (testo je veoma maslno i ne bi trebalo da se lepi po radnoj površini) na tanku koru. Preko razvijemog testa i pospite tahinijem, rukom svuda namažite, pospite mlevenim orasima ili mlevenim lešnicima, suvim grožđem i uvijte u rolat.
Seče se na kriške oko 1, 5 cm debljine. Kriške se sa strane uvaljaju u smeđi šećer i ređaju se u pleh, lagano se pritiskaju prstima. Ponovo se ostave da narastu. Nakon toga se premažu jajetom, a preko se posipaju semenkama po izboru.
Pecete na 180 stepeni oko 20 minuta.
Napomena: Kolač je suv, aromatičan, odgovarajući uz kafu ili šolju mleka. U jedan rolat osim tahinija i suvog grožđa sam posula prethodno zapečenim, mlevenim lešnicima, po izboru je. Ukoliko nemate tonka pasulj, možete dodati druge arome kao što je ampula ruma ili izrendana kora limuna.