Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Keksići sa tahinijem od lešnika

Keksići sa tahinijem od lešnika

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Keksići sa tahinijem od lešnika
Fotografije: marcheva14
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
40
"Aromatični keksići koji su odličan dodatak uz čašu jake kafe ili čaja"

Potrebni sastojci

  • maslac - 50 g na sobnoj temperaturi
  • ulje - 100 ml
  • sveže mleko - 250 ml
  • kvasac - 6 g, suv
  • brašno - 600 g, belo
  • so - 1/4 kašičice
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 150 g, kristal
  • orasi - 200 g, iseckani (lešnici)
  • tahini od lešnika - 200 g
  • tonka pasulj - 1/2 kašičice, izrendan
  • vanila - 2 komada, suva
  • dodatak
  • šećer - 100 g
  • žumanca za premazivanje keksa
  • suvo grođže - zlatnu
  • smeđi šećer - za posipanje
  • susam - za posipanje
  • seme maka - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 g

Dva ravna pleha, obložena papirom za pečenje.

Radi se mikserom.

U toplom svežem mleku rastvorite kvasac sa 2-3 kašičice šećera. Ostavite 10 minuta da nadođe.

Tahini sipajte u posudu, dodajte 100 g šećera. Promešajte i ostavite sa strane.

U posudu miksera sipajte polovinu brašna, dodajte sveže mleko sa kvascem, preostalim šećerom, mekani maslac, jaje, ulje, so, izrendan tonka pasulj, cimet i vanilu.

Počnite da mesite testo, malo po malo dodaje i drugi deo brašna. Zamesite meko testo koje se ne lepi, dok ne počne da se odvaja od ivica. Nakon toga podelite na tri dela.

Svaki deo oklagijom razvucite (testo je veoma maslno i ne bi trebalo da se lepi po radnoj površini) na tanku koru. Preko razvijemog testa i pospite tahinijem, rukom svuda namažite, pospite mlevenim orasima ili mlevenim lešnicima, suvim grožđem i uvijte u rolat.

Seče se na kriške oko 1, 5 cm debljine. Kriške se sa strane uvaljaju u smeđi šećer i ređaju se u pleh, lagano se pritiskaju prstima. Ponovo se ostave da narastu. Nakon toga se premažu jajetom, a preko se posipaju semenkama po izboru.

Pecete na 180 stepeni oko 20 minuta.

Napomena: Kolač je suv, aromatičan, odgovarajući uz kafu ili šolju mleka. U jedan rolat osim tahinija i suvog grožđa sam posula prethodno zapečenim, mlevenim lešnicima, po izboru je. Ukoliko nemate tonka pasulj, možete dodati druge arome kao što je ampula ruma ili izrendana kora limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: