Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Arapski specijalitet - Marokanski keksići

Arapski specijalitet - Marokanski keksići

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Arapski specijalitet - Marokanski keksići
Fotografije: marcheva14
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
8
"Čak smo iz Afrike doneli recept za ove marokanske keksiće koji se tope u ustima"

Potrebni sastojci

  • bademi - 250 g, sirovi
  • šećer u prahu - 125 g
  • žumanca - 3 komada
  • maslac - 1 supena kašika, rastopljen
  • vanila - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica ravna
  • pomorandžina voda - 2 - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 150 stepeni - gril

Ravan pleh obložen papirom za pečenje.

Bademi oljuštite ljuske, potopite ih u vrelu vodu na oko 5 minuta. Ocedite i stavite u suvu krpu. Oljuštene bademe ostavite na na oko 1 sat na sobnoj temperaturi da se dobro osuše.

Šećer u prahu i osušene bademe stavite u blender/multipraktik i sameljite na pastu. Izvadite u posudu i dodajte rastopljeni maslac na sobnoj temperaturi, vanilu i malo soli. Dodajte jedno po jedno žumance i mesite rukama.

Na kraju odozgo dodajte i prašak za pecivo, ponvo promešajte rukama. Prste natopite pomorandžinu vodu, otkinite loptice oko 25-30 g jedna i oblikujte loptocu dlanovima.

Loptice stavite u posudu sa šećerom u prahu, uvaljajte sa svih strana. Poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje, na rastojanju jedna od druge. Ugrejte rernu na najvišu temperaturu 250 stepeni - girl.

Savite pleh na rešetku u sredini i odmah isključite rernu. Pecite 10-12 minuta. Nakon 12 minuta ih posmatrajte, zato što mogu lako da zagore, lopte treba da ostanu bele.

Napomena: Veoma kvalitetni marokanski kolači koji se serviraju samo u specijalnim prilikama, na svadbama, krštenjima i slično. Uvek se služe sa čašom marokanskog čaja od nane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: