Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač Mokri pesak

Kolač Mokri pesak

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Kolač Mokri pesak
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 13sa Videom
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Sočan, aromatičan i nedoljiv - kolač za važne trenutke"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • šećer - 100 g
  • smeđi šećer - 30 g
  • vanilin šećer - 10 g
  • maslac - 50 g
  • griz - 300 g
  • brašno - 80 g
  • sveže mleko - 160 ml
  • orasi - 60 g
  • smokve - 5 - 6 komada, suve
  • urme - 5 - 6 komada
  • kora od pomorandže - od 1/2 voćke
  • čokolada - 60 g, mlečna ili crna
  • prašak za pecivo
  • sirup od jagode - ili toping za prelivanje
  • za šećerni sirup
  • voda - 750 ml
  • šećer - 400 g
  • kora od limuna - od 1/2 voćke
  • kora od pomorandže - od 1/2 pomorandže
  • esencija - 3 kapljice, od ruma
* merne jedinice

Način pripreme

1. Umutite jaja i tri vrste šećra na mekan krem. Dodajte maslac (rastopljen, ali ne vreo) i mleko, nastavite da mutite mikserom, kratko.

2. Prosejte brašno sa praškom za pecivo direktno u smesu i mešajte drvenom ili silikonskom kašikom, a nakon toga stavite i griz. Uradite na isti način, dok ne dobijete homogenu smesu (ređa je, ali nemojte da brinete, griz će nabubriti).

3. Dodajte i suvo voće, orahe i komadiće čokolade. Izrendajte koru od pomorandže unutra, na mnogo fino rende, trudite se da ne zakačite beli deo, da ne bi bilo gorko.

4. Smesu sipajte u namazan i brašnom posut pleh i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 185 stepeni oko 30 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju.

5. Pripremite sirup tako što na umerenu vatru stavite sve sastojke, potrebne za njega, vri 5-8 minuta, ostavite da se ohladi i zvadite kore citrusa.

6. Čim se kolač ispeče, izbušite površinu čačaklicom na nekoliko mesta, i prelijte hladnim prelivom. Ostavite da lepu upije, oko 2-3 sata.

7. Neposredno pre serviranja pospite svako parče topingom od jagode.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: