Način pripreme
Jaja i šećer penasto umutiti u posudi u kojoj će se mesiti kolač. Uz stalno mešanje mikserom dodaje se sveže kozje mleko.
Speltino brašno se sipa u posebnu posudu. Dodajte prašak za pecivo, vanilin šećer i kakao. Dobro promešajte i postepeno dodajte u smesu.
Na kraju se dodaje ulje.
Smesa se meša dok se ne dobije homogenost, nakon čega se sipa u prethodno nauljeni pleh.
Pecite 40 minuta u zagrejanoj rerni na 160 stepeni.
Za preliv:
Sveže kozje mleko i maslac se stavljaju u posudu za mleko. Smeđi šećer se pomeša sa šećerom i dodaje u mleko.
Kuvajte dok se šećer ne istopi, uz povremeno mešanje.
Nakon što je kolač ispečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi 10 minuta, pa ga isecite na kvadrate.
Preliva se prelivom.
Svaki komad torte posuti pistaćem i polovinom oraha.
Islak kek od spelte (turski mokri kolač) je spreman.