Način pripreme
U odvojenim posudama razdvojimo žumanca od belanaca.
Umutimo žumanca, kojima dodajemo so, šećer i kiselo mleko. Sveže mleko blago zagrejemo i dodajemo u žumanca.
Prethodno prosejemo brašno zajedno sa suvim kvascem i dodajemo ga u smesu. Mešamo, dok ne dobijemo glatku smesu. Na izgled ona izgleda malo gušće od boze.
U slučaju da vam se smesa učini gusta, možete da dodate malo svežeg mleka, a ako vam se čini da je retka, jednostavno treba da dodate još malo brašna.
Pokrijte posudu prozračnom folijom i ostavite oko sat da naraste.
U drugoj suvoj posudi belanca se dobro umute mikserom. Treba da dobijemo čvrst sneg.
Čim je testo naraslo dodaju mu se belanca. To treba da se uradi pažljivo i meša se dobro špatulom. Dobiće se ujednačena smesa koja je vazdušasta i sa balončićima.
Stavljamo tiganj na vatru, mažemo četkom s malo ulja, isto ko što radimo s palačinkama. Od smese grebemo kašikom i sipamo po 4-5 ruskih palačinki u tiganj.
Nakon što ih ispečemo s jedne strane, okrećemo ih. Ispečemo ih s druge strane. Procenite i smanjite vatru na umerenu, da ne pregore ruske palačinke.
Mogu da budu servirane prema ukusu i želji - sa sirom, džemom, medom, orasima, bananom i tečnom čokoladom.