Način pripreme
Uzima se jedan list i maže se uljem ili istopljenim maslacem. Po užoj strani se nabora kao harmonika, posle se uvija u ružicu i ređa u malu posudu za pečenje, namazanu uljem. Meni se posuda napunila sa 9 kora, neka bude za rezervu još jedna.
Uvija se labavije, a ne stegnuto. Poređaju se jedna do druge sve kore oblikovane na taj način. Odozgo se maže uljem i peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta dok ne postane zlatasto.
Pomešaju se sveže mleko, vanilin šećer i šećer, blago se zagrevaju, tek toliko da se istope.
U drugoj posudi se žicom mute jaja. Sipaju se jaja u sveže mleko, meša se i prelivaju se zapečene kore.
Vraća se posuda u rernu i peče se na 200 stepeni oko 20-25 minuta dok se ne stegnu jaja, ali kad se odozgo probuši viljuškom da izlazi sos.
Izvadi se i dobro se hladi. Jagode se očiste i iseku na polovine. Preko svake ružice se stavlja voće i blago se posipa šećerom u prahu.
Slatka pita se servira ohlađena - ukusnija je ali može da se jed i još dok je topla, kao što sam ja to uradila.
Đakonija, prste da poližeš :)