Način pripreme
Matičnjak (Melissa officinalis)je višegodišnja zeljatsa biljka. Nadzemni deo biljke su koristili antički Grci i Rimljani.
Njegov osvežavajući ukus citrusa podseća na ukus kore limuna.
Bere se u rano proleće pre nego što biljka procveta. Smatra se da nakon cvetanja kvaliteti ove biljke slabe.
Pažljivo operite strukove i ocedite.
Sušite ih u hladovini, tako što ste ih vezali iz neku granu ili otkinite listove, pa ih poređajte pažljivo preko pamučne tkanine. Oni su veoma nežni i ako se polome, mogu odmah da potamne.
Čuvajte ih u papirnim kesama.
Pre upotrebe izmrvite osušenu biljku i kašiku biljke prelijte kipućom vodom. Poklopite i neka tako odstoji 30 minuta. Najviše se preporučuje uveče pre spavanja da se pije.
Opušta i smiruje nervni sistem nakon opterećujućeg dana.
Štto se tiče trajnih ili hroničnih stanja, mogu se piti 3-4 šolje čaja dnevno.
Konzumacija čaja se preporučuje najmanje 3 meseca u svrhe lečenja.
Matičnjak se odlično slaže sa mentom. Njihova kombinacija je dobra kod nesanice i nervne napetosti.
U kuhinji se koristi za pravljenje sirupa, bolea, likera, maslaca.
Lekovita svojstva matičnjaka - on ima jako umirujuće dejstvo. Koristio se još u Srednjem veku u borbi protiv stresa i nervoze, za kvalitetniji san. Poznato je da matičnjak otvara apetit i ublažava bolove kao posledicu lošeg varenja (uključujući gasove, nadutost stomaka, kao i grčeve, srčanu neurozu, nesanicu, zujanje u ušima i poremećaje vestibularnog aparata, visok krvni pritisak, aritmije, itd.