Bonapeti.rs»Kulinarska mreža»Korisnik#219905»Moji odgovori na forumu
Korisnik#219905
Korisnik#219905
Početnik

Moji odgovori na forumu

Korisnik#219905Kako se pravi šarena so?
Tschubritza (također Tschubitza) naziv je za razne začine. Na bugarskom jeziku naziva se ljetna slana. U zemljama njemačkog govornog područja trgovački je naziv mješavine začina koja se u Bugarskoj naziva Scharena Sol(obojena sol). Naziv potječe od slanog, koji određuje karakter smjese. Tipični sastojci osim slanog su kuhinjska sol i začinsko bilje (bosiljak, piskavica, ljubičnjak, mažuran, matičnjak, menta, origano, kadulja i majčina dušica), povrće (luk, češnjak i celer) i drugi začini poput paprike i glutamata. Pod tim imenom prodaju se i smjese potpuno bez slanih. Smatra se bugarskim nacionalnim začinom, ali se uglavnom koristi u pripremi juha, ragua i jela od povrća.