Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi salamura za sir

Kako se pravi salamura za sir

DesislavaDesislava
Početnik
723
salamura za sir

Da bi se napravio sir je potrebno majstorstvo. Čak i da ste ste uspeli u tome, trebalo bi da znate da njegovo čuvanje nije manje važno od njegovog pravljenja. Da biste sačuvali sir na duži vremenski period, potrebno je da odstoji u salamuri na temperaturi oko 10 stepeni.

Nezavisno od toga da li ste sir napravili sami ili ste ga kupili u prodavnici, on neće sačuvati svoj ukus i kvalitet, ako ne napravite salamuru. I kako se ona pravi? Različiti ljudi je prave na različite načine, ali osnovni sastojci u voda i so (morska).

Pravljenje je veoma lako. Pomešate vodu i do i polivate sir, odozgo ga dobro pritisnite, kako ne bi virio iznad salamure. Mnogi od nas su viđali bake kako prave salamuru. Većina njih ne nose bokal za merenje, nego stavljaju so otprilike i kad se ona rastopi spuste jedno sveže jaje u ljusci u salamuru. Ako jaje ispliva iznad salamute i oko njega se pojavi krug veličine metalnog novčića, znači da je soli dovoljno i da je gotova.

Sada za one koji žele tačan recept, rećićemo malo više. Odnos vode i soli je sledeći: u jedan litar vode se stavlja 200 g soli. Pravi se homogen rastvor kojim se poliva sir. U tome je cela filozofija. koja je potrebnada biste napravili salamuru.

Lepo bi bilo da koristite prokuvanu ili kupljenu izvorsku vodu iz prodavnice, zato što je voda iz česme često puna hlora, fluora i drugh supstanci, koji posle nekog vremena mogu da vam upropaste trud.

Oni koji su pravili salamuru znaju da je to stvarno mnogo važno ili im se bar jednom desilo, ako je nisu napravili dobro sir je bio ljigav i mekan.

U drugim delovima zemlje u salamuru, osim vode i soli, dodaje se malo limuntusa ili natrijum-benzoata. Na jedan litar se stavlja 2 grama limuntusa ili 1 gram natrijum-benzoata. Procedura je ista, rečena pre ovoga.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest