Najčešće Postavljana Pitanja

Logovanje, registracija

 • Kako da se registrujem?
  Kopirano
  Registracija na Bonapeti.rs je potpuno besplatna i oduzeće vam samo minut.

  Možete da se registrujete klikom na dugme Registruj se na meniju ULAZ u gornjem desnom uglu stranice. Posle toga treba da popunite formular za registrovanje, pošto izaberete korisničko ime i lozinku.

  Korisničko ime treba da bude sastavljeno samo od reči, cifara i znakova (-._). Lozinka treba da ima najmanje 5 simbola i smože da bude sastavljena od slova, cifara, znakova i posebnih simbola.

  Obavezno je dodavanje e-maila, preko koga će vaš profil biti aktiviran. Ustaje samo da unesete pet cifara sa slike, kojima potvrđujete da ste saglasni sa uslovima sajta, i da pritisnete dugme POŠALJI.

  Vaš profil na Bonapeti.rs je gotov!

  Verzija za mobilni telefon: Možete da se registrujete pritiskom na ikonu sa čovečuljkom u gornjem desnom uglu ekrana i izaberete Registruj se, zatim popunite formular prema priloženom uputstvu.
  Maketa 1.
 • Kako da aktiviram svoj profil?
  Kopirano
  Na e-mail koji ste naveli prilikom registracije poslato je pismo za potvrdu vašeg profila. Otvorite ga i kliknite na link koji je tamo postavljen, da biste potvrdili i registrovali profil.

  Ako ne nađete takvo pismo u inbox-u, proverite u fajlu spam.

  U slučaju da i u fajlu spam ne pronađete pismo od nas, pritisnite dugme i pišite administratoru na admin@grad.bg, kako bismo ga aktivirali ručno, pošto e-mail treba da bude poslat elektronskom poštom, navedenom u formularu za registrovanje.
 • Kako da obnovim lozinku?
  Kopirano
  U slučaju da ste zaboravili lozinku i ne možete da uđete na svoj profil na Bonapeti.rs, možete je jednostavno obnoviti klikom na link Zaboravljena lozinka na meniju Ulaz na početnoj stranici sajta. Dobićete zahtev da unesete e-mail kojim ste se registrovali, kao i 5 cifara sa slike.

  Nakon toga na vašu e-mail adresu biće poslata poruka sa vašim korisničkim imenom i lozinkom.

  Verzija za mobilni telefon: kliknite na ikonu sa čovečuljkom u gornjem destnom uglu na ekranu i kliknite na opciju Zaboravljena lozinka. Dobićete zahtev da unesete e-mail kojim ste se registrovali, kao i 5 cifara sa slike.
  Maketa 1.
 • Kako da uđem u svoj profil?
  Kopirano
  U svoj profil možete ući klikom na dugme ULAZ i tačnim upisivanjem korisničkog imena i lozinke.

  Verzija za mobilni telefon: : kliknite na ikonu sa čovečuljkom u gornjem destnom uglu na ekranu, upišite pravilno korisničko ime i lozinku i kliknite na ULAZ.
  Maketa 1.
 • Kako da uđem na facebook?
  Kopirano
  Na sajt Bonapeti.rs možete ući veoma lako preko vašeg facebook profila. Pritisnite dugme ULAZ i nakon toga dugme Uđi na facebook.

  Verzija za mobilni telefon: kliknite na ikonu sa čovečuljkom u gornjem destnom uglu na ekranu i izaberite opciju Uđi na facebook.
  Maketa 1.
 • Ne mogu da uđem na profil, šta da radim?
  Kopirano
  Ako ne možete da obnovite lozinku prema gore navedenom uputstvu, ne možete da uđete u svoj profil ili ne pamtite registraciju, pišite nam na admin@grad.bg, i mi ćemo proveriti da li ste registrovani kod nas i poslaćemo vam podatke za pristup.
 • Kako da promenim svoje ime?
  Kopirano
  U Podešavanje profila možete da promenite lične informacije, uključujući i svoje ime, koje je u prvom polju.

  Verzija za mobilni telefon: pošto ste se ulogovali na Bonapeti.rs preko korisničkog profila i lozinke ili putem facebook profila, možete da promenite lične informacije klikom na zupčasti točkić u gornjem desnom uglu ekrana i izborom opcije Podešavanja.

Recepti

 • Kako da dodam recept?
  Kopirano
  Recept možete dodati klikom na dugme za prečicu, koje se nalazi u gornjem desnom uglu stranice, levo od ikone za obaveštenja (zvono), ili klikom na korisničko ime, kada iz padajućeg menija izaberete opciju Recepti, a zatim Predloži recept.

  Svaki recept treba da bude rezultat vašeg ličnog stvaralaštva. Možete da koristite i recepte sa drugih sajtova i/ili knjiga, ali treba da budu napisani vašim sopstvenim rečima, a ne kopirani od reči do reči sa nekog drugog mesta, čak i da su i ti recepti vaši.

  Recepti, koji se ponavljaju, ili koji su jako slični sa već postavljenim receptima se BRIŠU, i dobijeni poeni se anuliraju.

  Pošto ima kulinara-poičetnika na sajtu, veoma je važno da prilikom dodavanja recepta upišete vreme za pripremu i kuvanje jela. Vreme za pripremu je ono vreme, koje je potrebno za obradu sastojaka pre termičke obrade. Vreme za kuvanje je vreme, neophodno za termičku obradu sastojaka (kuvanje, pečenje, prženje, dinstanje). Vreme se upisuje u minutima (240, 120, 90, 110, 20, 15).

  Takođe nemojte zaboraviti količinu (porcije), koje se dobijaju od datog recepta.
  Maketa 1.
 • Da li mogu da dodajem recepte iz knjiga ili sa drugih sajtova?
  Kopirano
  Možete da koristite recepte iz knjiha ili sa drugih sajtova, ali treba da ih napišete vi svojim rečima, a ne da budu kopirani od reči do reči iz nege knjige ili sa sajta.

  Čak i ako imate kulinarski blog sa vašim već objavljenim receptima, da bi ih dodali na naš sajt treba da ih prepričate, tako da se tekst ne podudara od reči do reči sa originalom. To je potrebno zato što mnogo korisnika imaju svoje blogove i na stotine recepata i ne bi bilo pošteno prema drugim korisnicima ako se recepti dodaju samo pomoću copy i paste.

  Dodavanje fotografija sa drugih sajtova, koje nisu lično vaše je protiv pravila sajta i takve fotografije se brišu.
 • Kako da ispisujem sastojke i merne jedinice za recepte?
  Kopirano
  Kada pišete sastojke recepata, molimo vas da pišete prvo namirnicu, zatim odvojite crticom, a nakon toga ispisujete količinu.
  Primer:
  pirinač – ½ šolje
  čokolada – 100 g
  pečurke – 2-3 komada
  crveni luk – 2 glavice
  praziluk – 1 struk
  sveže mleko – 1 l

  VAŽNO! Pravila za skraćivanje mernih jedinica su:
  komad – 1-2 kom.
  gram – 200 g
  kilogram – 2 kg
  litar – 1 l
  mililitar – ml
  kašika (supena) – s.k.
  kašičica (kafena) – k.k.

  Izraz šolja odnosi se na šolju za čaj (200 ml), a izraz šoljica na šoljicu za kafu (50 ml)

  Molimo vas da za naimirnice kupljene u prodavnici ne koristite izraze: pakovanje, kesica, kesa, čaša, kofica, tegla i sl.– navedite gramažu!!!

  Temperatura se ispisuje na sledeći način: 200 stepeni ili 200°C. Ostale skraćenice ne odgovaraju.

  Ekipa bonapeti.rs vas moli da poštujete osnovna pravopisna pravila i znakove interpunkcije na kraju rečenice, velika slova na početku rečenice. Pre tačke ne treba ostavljati prazno mesto.

  Trudite se da opis vaših recepata bude maksimalno jasan i tačan.
 • Kako da uredim svoj recept?
  Kopirano
  Možete da uređujete dodate recepte klikom na korisničko ime u gornjem desnom uglu stranice, gde se nalazi vaš admin panel sa padajućeg menija izaberite opciju Recepti.

  Izaberite recepr, koji želite da uredite, kliknite na njega i onda izaberite opciju Uređivanje.

  Važno: Možete uređivati samo recepte, koji još uvek nisu aktivirani na sajtu. Ako hoćete da korigujete već objavljeni recept, upišite promenu u komentar recepta, i mi ćemo je uneti u recept.

  Varijanta za mobilni telefon: Možete da uređujete neaktivirane recepte klikom na zupčasti točkić i gornjem desnom uglu ekrana i izborom opcije recepti. Iz padajućeg menija izaberite opciju Moji recepti, a nakon toga pritisnite ikonu za uređivanje, koja se nalazi levo ispod fotografije recepta. U slučaju da je ikonica sive boje i nije aktivna, to znači da je recept već aktiviran i ne možete da ga uređujete.
  Maketa 1.
 • Zašto ste obrisali moj recept?
  Kopirano
  Recepti, koji se ponavljaju, koji su jako slični već objavljenim receptima ili koji su od reči do reči kopirani sa drugih sajtova se brišu.

  Urednici sajta zadržavaju pravo da brišu recepte, koji nemaju nikakvu ili imaju veoma slabu kulinarsku vrednost, kao što su recepti za prženi krompir, sendviče sa kačkavaljem, salate sa paradajzom i krastavcem, kriška hleba sa slatkom ili prženice. Takve ili slične recepte imamo na desetice, i nepotrebno je dodadvati ih.

  Ako recept nije potpun i nije odobren od strane moderatora sajta, poeni se anuliraju i recept se briše.
 • Da li mogu da dodam video snimak uz moj recept?
  Kopirano
  U tekst recepta možete dodati link ka vašem videu na YouTube kanali, i mi ćemo ga objaviti.

  Da bi bio odobren, video snimak treba da odgovara sledećim uslovima:
  - da bude lično vaš
  - da ne bude duži od 5 minuta
  - da bude na srpskom jeziku
  - da tačno opisuje recept, uz koji je dodat

  Video recepti sa reklamnim karakterom nisu dozvoljeni.
 • Kako se koristi dugme SKUVAJ?
  Kopirano
  Ispod fotografije za svaki recept postoji zeleni kvadrat sa dugmetom SKUVAJ. Ova opcija se koristi samo ukoliko ste pripremili recept, i možete da dodate vašu fotografiju za recept /preko dugmeta Dodaj fotografiju +3 poena/ ili da ostavite adekvatan komentar.

  Dugme SKUVAJ se služi za glasanje. Opcija za glasanje za recept nalazi se ispod opisa za pripremu recepta.
 • Kako da dodam fotografiju za moj recept?
  Kopirano
  Ako ste dodali novi recept ili recept za koji želite da dodate fotografiju još uvek nije aktiviran, možete je dodati kadakliknete na recepti i izaberete opciju Dodaj fotografije, koja se nalazi neposredno ispod nje.

  Ako u momentu, kada želite da dodate fotografiju niste otvorili recept, uđite u svoj profil, zatim u odeljak Recepti i kliknite na naslov recepta – recept će se otvoriti, i neposredno ispod teksta postoji dugme Dodaj fotografije. Ako je recept već aktiviran, klikom na naslov neće se otvoriti recept. U tom slučaju fotografiju možete dodati tako što ćete naći već objavljeni recept na sajtu, i kliknete na dugme Dodaj fotografiju (vidi objašnjenje Kako da dodam fotografiju na već objavljeni recept?).

  Fotografije treba da budu horizontalne (široke), a ne vertikalne (uspravne), i da odgovaraju receptima. Njihova dimenzija treba da bude bar 850px na jednoj od stranica.

  Sve fotografije, koje ne odgovaraju receptima, imaju loš kvalitet ili su previše male biće izbrisane.

  Važno: Sve fotografije, koje dodajete, treba da budu lično vaše, a ne kopirane sa fejsbuka ili drugog sajta.

  Verzija za mobilni telefon: Možete da dodajete fotografije tako što ćete sa ikonice sa zupčastim točkićem izabrati opciju Recepti, a onda sa padajućeg menija izabrati Moji recepti. Posle toga kliknite na naslov recepta. Ako recept još uvek nije aktiviran, možete direktno pritisnuti dugme Dodaj fotografije. Ako je recept već aktiviran, možete pritisnuti dugme Dodaj fotografije, ali nema dodatnih poena.
  Maketa 1.
 • Kako da dodam fotografije na objavljen ili tuđi recept?
  Kopirano
  Možete da dodajete fotografije i na već objavljene ili tuđe recepte. To ćete lako učiniti preko stranice, na kojoj se recept nalazi pomoću dugmeta Dodaj fotografiju. Dugme se pojavljuje kada kursorom pređete preko postojeće fotografije na receptu, a možete je dodati i klikom na natpis Dodaj prvi fotografiju za ovaj recept.
  Važno: Fotografije treba da budu lično vaše, a ne kopirane sa drugih sajtova.
  Maketa 1.
 • Zašto nije odobrena moja fotografija?
  Kopirano
  Pošto nam je stalo do kvaliteta sajta, fotografije koje dodajete mora da odgovaraju sledećim kriterijumima:

  1. Fotografije treba da budu lično vaše. Fotografije kopirane sa drugih sajtova ili sa fejsbuka krše autorska prava sopstvenika i brišu se.
  2. Fotografije treba da predstave precizno recept ili članak. Ako se na vašoj fotografiji vide sastojci, kojih nema u receptu za koji ste fotografiju dodali, biće obrisana kao neodgovarajuća. U takvom slučaju možete dodati svoj recept sa odgovarajućom fotografijom i dobiti ukupan broj poena za recept sa fotografijom.
  3. Fotografije treba da budu oštre i da se dobro vidi šta je snimljeno. Mutne fotografije, razmazane ili one koje predtavljaju recept u negativnom kontekstu biće izbrisane.
  4. Fotografije treba da budu veličine bar 850px na jednoj strani.
  5. Pošto bonapeti.rs radi sa horizontalnim (širokim) formatima preporučeno je da dodajete horizontalne (široke) fotografije uz recepte. U suprotnom data fotografija može biti neupotrebljiva i kao takva izbrisana.
 • Da li je obavezno da dodajemo fotografije uz recepte koje dodajemo?
  Kopirano
  Ne, nije obavezno. Možete slobodno dodati svoje recepte bez fotografija, i kasnije, kada ih budete imali, da ih dodate uz vaše recepte. Kako se dodaju? Pogledajte prethodno pitanje.
 • Kako se aktivira jedan recept?
  Kopirano
  Recepti na Bonapeti.rs se aktiviraju posle pregleda i odobrenja urednika sajta. Obično so odobravaju u roku od 24 časa nakon dodavanja, ako nema nekih primedbi.

  U slučaju da recept nije jasan, nije potpun ili ima nekih druugih stvari koje treba da popravite, dobićete obaveštenje da korigujete recept.
 • Nehotice sam dodao/la dva ista recepta, kako da izbrišem jednu?
  Kopirano
  Ne brinite ako ste nehotice dodali dva ista recepta, naši urednici će obrisati jedan, kada primete da se ponavlja. Nije neophodno bilo kakvo delovanje sa vaše strane.
 • Kako da pratim statistiku za moje recepte?
  Kopirano
  Možete videti koliko puta je vaš recept bio pregledan, pripremljen i komentarisan, kada izaberete na vašem admin panelu opciju Recepti.

  Statistika se vodi posebno za svaki recept, a pomoći strelica možete poređati recepre po tastućem i opadajućem za svaki pokazatelj. Ovde možete videti i koliko je fotografija postavljeno uz vaš recept.

  Važno: Statistika se ažurira svakih nekoliko sati!

  Verzoja za mobilni telefon: Statistiku za vaše recepte možete pratiti sa vašeg admin panela (ikonica sa zupčastim točkićem), odeljak Recepti, Moji Recepti. Posle toga samo izaberite način na koji će biti klasirani recepti pritiskom na belo polje ispod natpisa Klasiranje.
  Maketa 1.
 • Kako da dobijam/ne dobijam obaveštenja o datom receptu?
  Kopirano
  Možete dobijati obaveštenja kada neko pripremi, komentariše ili doda fotografiju na vaš recept. U tu svrhu dok još pišete recept treba da štiklirate polje Pošaljite obaveštenje kada neko komentariše, pripremi ili doda fotografiju na recept, koji se nalazi dole, neposredno pre dugmeta ZAPAMTI.

  Ukoliko zaboravite, možete da štiklirate kasnije. Možete da aktivirate/deaktivirate obaveštenja o svim receptima veoma lako, tako što ćete sa vašeg admin panela izabrati opciju RECEPTI, a nakon toga kliknete na odgovarajuću opciju, koja se nalazi naspram svakog recepta u grafikonu Obaveštenja.
  Maketa 1.Maketa 2.
 • Kako da skuvam jedan recept?
  Kopirano
  Kada pripremite jedan recept, to možete da registrujete klikom na dugme skuvaj, koje se nalazi neposredno ispod fotografije recepta. Tako možete održavati hronologiju kada i šta ste pripremali, i da kasnije pripremate taj recept ponovo.Maketa 1.
 • Kako da ocenjujem recept?
  Kopirano
  Kada vam se jedan recept dopada ili ne dopada, ocenjujete ga odgovarajućim brojem zvezdica. One se nalaze ispod opisa recepta, ispod fotografija sa preporučenim receptima. Pređite kursorom preko zvezdica, da biste obojili onoliko koliko hoćete, a zatim levim klikom potvrdite izbor.

  Verzija za mobilni telefon: Kada želite da date ocenu nekom receptu preko svog pametnog telefona, prvo treba da otvorite ceo tekst recepta, nakon toga skrolujete naniže i date ocenu pritiskom na željeni broj zvezdica.
  Maketa 1.
 • Da li mogu da promenim ocenu za recept?
  Kopirano
  Kada jednom glasate za dati recept, ne možete da promenite glasanje, zato budite pažljivi prilikom ocenjivanja.
 • Da li mogu da glasam više puta za jedan isti recept?
  Kopirano
  Ne, za dati recept možete glasati samo jednom i to je konačan glas, t.j. ne može da se menja.
 • Gde mogu da vidim recepte koje sam skuvao/la?
  Kopirano
  Na vašem admin panelu se vodi hronologija za sve recepte koje ste obeležili kao skuvane. Tako da kasnije možete da pripremite jedan recept ponovo i ponovo.

  Da bi ste otišli na opciju Skuvani Recepti, kliknite gore desno na korisničko ime, pošto ste se ulogovali, i izaberite opciju Recepti sa padajućeg menija. Kliknite na link Skuvani Recepti.

  Verzija za mobilni telefon: Hronologija skuvanih recepata za mobilni telefon može da bude viđena preko vašeg admin panela (ikona sa zupčastim točkićem), odeljak Recepti, zatim Skuvani Recepti.
  Maketa 1.
 • Da li mogu da izbrišem recept?
  Kopirano
  Ako vaš recept nije potpun, nejasan ili je kopiran sa drugog sajta, biće izbrisan od strane urednika sajta. Nije neophodno delovanje s vaše strane.

  Fotografije i recepti, sa kojima je korisnik već učestvovao u kulinarskoj igri i koji su već objavljeni, ne mogu biti izbrisani. Korisnik više ne upravlja odobrenim i objavljenim materijalom, kojim je učestvovao u kulinarskoj igri.
 • Da li mogu da pamtim omiljene recepte?
  Kopirano
  Omiljene linkove, recepte i članke možete da dodajete kada otvorite dati recept/članak i kliknete na dugme Omiljeno, koje se nalazi ispod bloka Preporučena na temu. Da bi sačuvali omiljeni link, potrebno je da uđete u svoj profil.

  Pregled omiljenih recepata/članaka, koje ste sačuvali, možete da vidite u odeljku Omiljeno, gde možete da odete klikom gore desno na korisničko ime, a zatim odaberete Omiljeno iz padajućeg menija.

  Verzija za mobilni telefon: Pregled omiljenih recepata/članaka koje ste sačuvali možete da vidite kada na vašem admin panelu (ikona sa zupčastim točkićem) izaberete opciju Omiljeno sa padajućeg menija.
  Maketa 1.
 • Dodao/la sam recept sa fotografijom, a dobio/la samo 7 poena. Zašto?
  Kopirano
  Recepti, koji ulaze u kategoriju LAKI i imaju ispod 300 karaktera ocenjeni su kao kratki i dobijaju samo 7 poena.

  Urednici satja zadržavaju pravo da smanjuju broj poena za recepte, koji su prosti ili čije su fotografije slabog kvaliteta.

  Kod objavljivanja recepata sa slikom, recept dobija ukupan broj poena, ali prilikom njegovog aktiviranja urednik će smanjiti poene ukoliko su ti recepti:

  - slabe kulinarske vrednosti, t.j. pripremaju se previše jednostavno ili su krajnje prosti. Primeri za takve recepte su prženice, salate sa krastavcem i paradajzom, jaja na oko, makarone sa sirom, prženi krompir i td.
  - slični sa već objavljenim receptima na sajtu. Primeri za takve recepte su: Slatko od šljiva, sendviči sa kačkavaljem i jajima, krem karamel i td.

  U oba slučaja reč je o receptima, koji NISU neophodni sajtu, ali nisu izbrisani da bi korisnik dobio nekakve poene za svoj trud.

  Recepti koji se već ponavljaju i nema ničeg novog niti različitog u njima, biće izbrisani, a poeni anulirani!
 • Da li mogu da izbrišem komentar na moj recept?
  Kopirano
  Da li će jedan komentar ostati ili ne ispod datog recepta, odlučuje autor recepta.

  Da bi ste izbrisali dat komentar na vaš već objavljeni recept, uđite na recept gde je objavljen komentar i dugmetom Izbriši možete izbrisati komentar.

  Adaministratori sajta zadržavaju pravo da brišu komentare, koji nemaju veze sa temom ili su nepristojnog/uvradljivog karaktera.

Fotografije

 • Kakve fotografije mogu da se dodaju na sajt?
  Kopirano
  Fotografije za recepte, koje dodajete, treba da budu vaše AUTORSKE, i da su dobrog kvaliteta, zadovoljavajuće veličine i da nisu vertikalne, već horizontalne.

  Preporučljivo je da su pravljene fotoaparatom ili telefonom sa dobrom kamerom. Osvetljenje u prostoriji u kojoj snimate takođe je od velike važnosti za kvalitet fotografije, koju ćete dodati.

  Fotografije koje su ukradene sa google, drugih sajtova, foruma ili grupa se brišu.
 • Kako se odobravaju fotografije za recept?
  Kopirano
  Fotografije, koje kačite uz vaš recept, odobravaju se prilikom uređivanja recepta od urednika sajta.

  Urednici sajta odlučuju o tome koja će fotografija biti glavna, i tek kada prođe uređivanje, fotografija se pojavljuje na sajtu.

Kulinarska mreža

 • Sakupio sam dovoljno poena za novi rang, kada ću ga dobiti?
  Kopirano
  Dobijanje ranga nije automatsko, i nije obavezno da bude na dan, kada ste sakupili dovoljno poena.

  Novi rangovi se daju 1-2 puta mesečno, obično sredinom i krajem meseca.

  Bićete obavešteni kada dobijete novi rang.

Kulinarska igra

 • Da li se poeni gube/anuliraju tokom vremena?
  Kopirano
  Sakupljeni poeni se ne anuliraju, niti se gube tokom vremena, tako da korisnici, neki brže, neki sporije, mogu da dobiju nagradu, koju su odabrali. Tvoje kulinarske ideje obraduju na hiljade posetilaca dnevno, a mi ćemo davati praktične nagrade, kojima možeš da obraduješ sebe i svoju porodicu... i kuvanje će biti zadovoljstvo!
 • Kada se pojavljuju tematske sedmice i gde se objavljuju?
  Kopirano
  Nije svaka sedmica tematska.

  Kada imamo tematsku sedmicu, objavljuje se na kulinarskoj mreži i na stranici za dodavanje recepata.

  Svaki recept, koji odgovara temi objavljene tematske sedmice i objavljen je tokom te sedmice dobija dodatne poene.

  Kod objavljivanja recepta sa fotografijom, recept dobija uobičajene poene za recepte sa fotografijama, ali prilikom aktiviranja urednik će korigovati poene ukoliko je reč o tematskom receptu.
 • Dobio/la sam nagradu, gde da dodam adresu?
  Kopirano
  Kada šaljemo nagrade kurirskom službom, potrebno je da svako, ko je dobio nagradu, popuni podatke o svojoj adresi i broju telefona u odeljku podešavanje profila.

  Uneti podaci nisu vidljivi na sajtu, mogu ih videti samo administratori sajta i mogu se koristiti samo u okviru kulinarske igre.

  Verzija za mobilni telefon: Dodavanje podataka se vrši na taj način, kada sa vašeg admin panela (ikonica sa zupčastim točkićem) izaberete Podešavanja sa padajućeg menija, a zatim izaberete Profil i popunite adresu.
 • Kako da pozovem prijatelja?
  Kopirano
  Vezano za kulinarsku igru, možete pozvati prijatelja da se regostruju na sajt.

  To ćete uraditi tako što ćete kliknuti na korisničko ime, koje se nalazi gore desno, da se otvori vaš admin panel, i tamo izaberete PODEŠAVANJA. U tabu PROFIL desno na ekranu naći ćete link POZOVI PRIJATELJA. Kliknite na njega i pošaljite prijateljima dati link.

  Verzija za mobilne telefone: Uđite na admin panel klikom na ikonicu sa zupčastim točkićem, i sa padajućeg menija izaberite Podešavanja, odeljak Pozovi prijatelja.
  Maketa 1.
 • Kada mogu da izaberem ponuđenu nagradu?
  Kopirano
  Da biste rezervisali ponuđenu nagradu, kliknite na korisničko ime na stranici gore desno i izaberite opciju Nagrade. Na prikazanoj stranici videćete nagrade, koje možete uzeti za sakupljene poene.

  Ako NE vidite nagrade, znači da niste sakupili dovoljan broj poena i nastavite sa sakupljanjem. Ako vidite nagrade, dovoljno je da izaberete nagradu koju želite, i sledeći korak je da je potvrdite – onda će poeni za odgovarajuću nagradu biti oduzeti sa ukupnog broja vaših poena, koje ste sakupili od početka naše kulinarske igre od 01.01.2017.g.

  Verzija za mobilni telefon: Otvorite svoj admin panel, pritisnite ikonicu sa zupčastim točkićem, izaberite opciju Poeni. Ovde možete videti koliko poena ste sakupili do ovog trenutka, kakvu ste nagradu dobili ili da izaberete nagradu ako odaberete opciju Izbor nagrade.
 • Kada će mi biti poslata nagrada?
  Kopirano
  Nagrade se šalju u toku četiri nedelje od njihovog izbora.

  Da bismo vam poslali izabranu nagradu kurirskom službom, treba da popunite ime i prezime, adresu i telefon na vašem admin panelu. To ćete učiniti tako šro ćete kliknuti gore desno na svoje korisničko ime, a nakon toga izaberete opciju Podešavanja iz padajućeg menija. Popunjeni podaci su vidljivi samo za administratore sajta i neće biti objavljivani na sajtu!

  Ako živite u inostranstvu, možete da date adresu u Bugarskoj gde želite da vam bude dostavljena nagrada, ili da je podignete prvom prilikom u našij kancelariji u Sofiji, ul. Ovče polje 103.

  Kontaktirajte nas, ako niste dobili nagradu u roku od 4 nedelje od trenutka izbora.
 • Da li mogu da zamenim dobijenu nagradu?
  Kopirano
  Nagrade ne mogu biti zamenjene za protivvrednost u novcu ili drugu nagradu.
 • Da li mogu da budem blokiran/isključen iz igre?
  Kopirano
  Korisnici, koji pokušavaju da sakupljaju poene tuđim receptima i fotografijama se diskvalifikuju iz igre, ako posle pismene opomene ne koriguju svoje greške/propuste.

Profil

 • Kako da promenim lozinku?
  Kopirano
  Lozinku za nalog na bonapeti.rs možete da promenite sa podešavanja naloga. Kada se ulogujete na sajt, kliknite na korisničko ime i na padajućem meniju izaberite opciju Podešavanja.

  Sa taba Nalog izaberite opciju Promena lozinke i unesite vašu novu lozinku.

  Verzija za mobilni telefon: Promenu lozinke možete napraviti kada uđete na admin panel (ikonica na zopčastim točkićem), izaberete opciju Podešavanja sa padajućeg menija. Posle toga pritisnite Promena lozinke.
  Maketa 1.
 • Kako da dodam avatar?
  Kopirano
  Dodavanje avatara (fotografije) na nalogu se obavlja preko vašeg admin panela.

  Kliknite na korisničko ime u gornjem desnom uglu na sajtu i sa padajućeg menija izaberite Podešavanja. Posle toga kliknite na tab Profil i link Izbor Avatara.

  Pritiskom na dugme Pregled (browse) izaberite željeni avatar i pritisnite gotovo. Dozvoljeni su sledeći grafički formati: jpg, png, gif.

  Ako je vaša fotografija veča od 120x120, biće smanjena/kropovana do tih dimenzija. Ako dobijena fotografija ne odgovara vašim kriterijumima, možete da probate sa drugom fotografijom ili da sami smanjite fotografiju na 120x120.

  Verzija za mobilni telefon: Dodavanje avatara na nalogu se vrši tako što pritisnete ikonu ša zupčastim točkićem, i sa padajućeg menija odaberete opciju Podešavanja, Izbor avatara. Ako već imate takav, ali želite da ga promenite, treba prvo da izbrišete postojeći sa linka koji ćete videti na stranici, a onda dodati novi.
  Maketa 1.
 • Kako da promenim podatke na nalogu?
  Kopirano
  Podatke na nalogu možete menjati preko vašeg admin panela.

  Posle ulaska na sajt kilknite na korisničko ime u gornjem desnom uglu sajta i na padajućem meniju izaberite opciju Podešavanja.

  Pomoću različitih opcija na nalogu možete uređivati osnovni ili prošireni prifil ili da promenite avatar i lozinku na nalogu.

  Verzija za mobilni telefon: Promena podataka na nalogu se vrši tako što pritisnete ikonu ša zupčastim točkićem, i sa padajućeg menija odaberete opciju Podešavanja, Nalog.
  Maketa 1.

Članci

 • Kakve članke mogu da dodajem?
  Kopirano
  Možete da dodajete svakakve članke na temu kulinarstva, samo da te teme nisu već objavljivane na sajtu ili da nema sličnih ili približno istih.

  Nisu dozvoljeni članci sa reklamnim ciljem. Ako želite takve članke, onda pogledajte naš PR odeljak.

  Linkovi u člancima nisu dozvoljeni.

  Nisu dozvoljeni članci koji su kopirani od reči do reči sa drugih sajtova. Možete da koristite druge sajtove kao izvor, ali tekst treba da napišete lično vi, sopstvenim rečima, a ne da ga kopirate sa drugog mesta.
 • Kako da dodam članak?
  Kopirano
  Dodavanje članaka može se vršiti preko brzog dugmeta (ikona za dodavanje), koje se nalazi u gornjem desnom uglu stranice, levo od ikone za obaveštenja (zvonce), ili preko korisničkog imena gore desno, kada sa padajućeg menija izaberete opciju Članci – Predloži članak.

  Svaki članak treba da odgovara sledećim uslovima, da bi bio objavljen:

  - Da ne bude kopiran od reči do reči sa drugog mesta. Možete da koristite druge izvore, ali tekst treba da napišete lično vi svojim rečima;
  - Da ima bar 1000 karaktera. Stalo nam je do kvaliteta sajta i svaki članak treba da bude dovoljno informativan, da bi bio objavljen na sajtu;
  - Da bude napisan latinicom i ne samo velikim slovima;
  - Da ne sadrži linkove sa drugih sajtova;
  - Da nema reklamni cilj;
  - Da nije već objavljen na sajtu;
  - Dodavanje fotografija uz članke nije obavezno;

  Verzija za mobilni telefon: Dodavanje članaka je lako, u tu svrhu treba da budete ulogovani na svoj nalog. Pritisnite zupčasti točkić u gornjem desnom uglu na ekranu i sa padajućeg menija izaberite opciju Članci, Predloži članak.
  Maketa 1.
 • Kako da dodam fotografije uz članak?
  Kopirano
  Uz napisani članak možete dodati fotografije tako šro ćete kliknuti na ikonu Fotografije, koja se nalazi neposredni posle polja za unošenje teksta.

  Fotografije treba da budu sopstvene i da su dobrog kvaliteta.

  Za mobilnu verziju: Dodavanje fotografija je identično, pritiskom na ikonu Fotografije, koja se nalazi neposredno pored polja za unošenje teksta.
  Maketa 1.
 • Kako i kada se aktivira jedan članak?
  Kopirano
  Aktiviranje članaka se vrši od urednika sajta, koji pregledaju, koriguju i uređuju članke pre objavljivanja.

  To može da oduzme od nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od opterećenosti, ali neće izaći iz meseca, kada je članak dodat.

Drugo

 • Kako da dodam novu temu na forumu?
  Kopirano
  Dodavanje nove teme na forumu može se obaviti uz pomoć brzog dugmeta gore desno, koje se nalazi pored saopštenja i klikom na DODAJ NOVU TEMU NA FORUMU.

  Možete da dodate novu klikom na korisničko ime gore desno, da se otvori vaš admin panel, i na njemu izaberete FORUM – >NOVA TEMA

  Verzija za mobilni telefon: Dodavanje teme na forumu se vrši tako što pritisnete ikonu ša zupčastim točkićem, i sa padajućeg menija odaberete opciju Forum, Nova Tema. Možete da dodate novu temu i kada uđete na osnovni meni, pritiskom horizontalnih linija u gornjem desnom uglu ekrana i izborom opcije Forum.
  Maketa 1.
 • Kako da dodam komentar na datu temu na forumu?
  Kopirano
  Forum na bonapeti.rs se nalazi na glavnoj stranici sajta.

  Najlakše možete komentarisati datu temu na forumu kada uđete na Forum bonapeti.rs preko proširenog menija, koji se nalazi desno od vašeg korisničkog imena i označeno je ikonom sa tri horizontalne linije. Odatle izaberite opciju FORUM, temu koju želite da komentarišete i skrolujete do kraja stranice, da biste dodali svoj komentar.

  Verzija za mobilni telefon: Dodavanje komentara sa mobilnog telefona se vrši tako, što uđete u osnovni meni stranice, pritiskom na ikonu sa tri horizontalne linije u gornjem desnom uglu na ekranu i sa padajućeg menija izaberete opciju Forum. Nakon toga skrolujete naniže, birate temu koju želite da komentarišete, pritisnete naslov i posle toga izaberete odgovor.
  Maketa 1.
 • Koje količine se koriste za različite merne jedinice na sajtu?
  Kopirano
  Kolika treba da bude šolja, kada napišete 2 šolje brašna, i šta podrazumevate pod šoljicom (za kafu)?
  Za većinu od nas kuvanje je strast, ali čak i najiskusniji kulinari retko kuvaju od oka, već preferiraju da koriste tačne mere.
  Nažalost, u dosta recepata umesto grama, koriste se merne jedinice kao što su šolje, pakovanja, supene kašike i kantice kiselog mleka, što otežava kuvanje ne samo početnicima, već i majstorima zanata.
  Da bi vam bilo lakše, daćemo vam tačnu gramažu najčešće upotrebljivanih namirnica u kuhinji.
  • Šolja (za čaj) - 200 ml;
  • Šoljica (za kafu) - 100 ml;
  • Kašika (supena)- 15 ml;
  • Kašičica (kafena) - 7 ml;
  Namirnice Šolja – 200 ml Šoljica – 100 ml Supena kašika – 15 ml Kašičica – 7 ml
  Aleva paprika - - - 6 g
  Biber - - - 2 g
  Brašno /kukuruzno/ 130 g 65 g 10 g 5 g
  Cimet u prahu 220 g 110 g 15 g 8 g
  Čubar - - - 1 g
  Griz 150 g 75 g 12 g 6 g
  Kakao 220 g 110 g 15 g 8 g
  Kisela pavlaka 210 g 105 g 21 g 12 g
  Kiselo mleko 240 g 120 g 20 g 10 g
  Kravlji maslac /rastopljen/ 220 g 110 g 17 g 8 g
  Liker - - 20 g 10 g
  Margarin /rastopljen/ 240 g 120 g 18 g 9 g
  Marmelada 240 g 120 g 20 g 10 g
  Mast /rastopljena/ 220 g 110 g 17 g 8 g
  Med 300 g 150 g 25 g 13 g
  Mleko u prahu 100 g 50 g 6 g 3 g
  Orasi /mleveni/ 80 g 40 g 6 g 3 g
  Orasi /seckani/ 120 g 60 g 11 g 6 g
  Pasulj 150 g 75 g 12 g 5 g
  Pasulj zreo 190 g 95 g - -
  Pirinač 200 g 100 g 15 g 8 g
  Prašno /pšenično/ 140 g 70 g 10 g 5 g
  Šećer 200 g 100 g 15 g 8 g
  Šećer u prahu 190 g 95 g 14 g 7 g
  Sirće 200 g 100 g 15 g 8 g
  So 220 g 110 g 14 g 6 g
  Sočivo 200 g 100 g 15 g 8 g
  Suvo grožđe - 60 g 12 g -
  Sveže mleko 200 g 100 g 12 g 7 g
  Tečna pavlaka 200 g 100 g 12 g 6 g
  Ulje /biljno/ 180 g 90 g 14 g 7 g
  Voda 200 ml 100 ml 15 ml 7 ml
  Želatin - - 15 g 8 g
  Naravno, u receptima ima i drugih nestandardnih jedinica mere, kao što su pakovanja, kantice kiselog mleka, prstohvat, šaka, čak i kutija od šibice. Tu ponovo možete računati na nas.
  • 1 prstohvat začina je oko 1 gram – šećera, brašna, bibera ili aleve paprike.
  • 1 šaka soli - 80 g;
  • 1 šaka pirinča – oko 50 g;
  • 1 šaka pšenice – oko 55 g;
  • 1 kocka šećera – oko 6 g;
  • 1 jaje – oko 50-60 g veličine M;
  • 1 paprika – oko 50 g;
  • 1 paradajz – oko 70-100 g;
  • 1 krompir – od 40 – 100 g;
  • 1 šargarepa – oko 30-40 g;
  • 1 manja glavica luka – 30 – 40 g;
  • 1 velika glavica luka – 100 g;
  Gramaža u prodavnicama:
  • 1 kantica kiselog mleka je 500 g, ali ima i manjih od 400/450 g.
  • 1 kesica želatina ili limuntusa je 10 g.
  • 1 manje pakovanje maslaca je 125 g, a veće – 250.
  • 1 kockica svežeg kvasca je 42 g, a suvi kvasac prodaje se u kesicama od 7 g i 11 g.