Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Razlika između fetučinija, papardela i garganela

Razlika između fetučinija, papardela i garganela

Jana G.Jana G.
Početnik
182
Vrste testenina

Postoje najrazličitije vrste italijanskih makarona, od kojih veliki broj nije uspeo da dobije popularnost izvan Italije, odakle i poriču.

Međutim, to se ne može reći za fetučini testeninu, koja je jedna od najomiljenijih testenina ljudi širom sveta. Fetučini na italijanskom označava male trake.

One se prave od tankih kora testa, koje se seku na tračice.

Fetučini

Ovo je jedna od najpopularnijih oblika testenina u Italiji. Fetučini se prave sa jajima, a klasični fetučini se pravi tako što se poštuje pravilo da jedno jaje se koristi na svakih 100 g brašna.

Fetučini su duge trake od testa, koje se prelivaju sa mnogo sosa i zato ih većina ljudi voli.

Fetučini se uglavnom kombinuje sa gustim sosevima na bazi pavlake ili različitih vrsta sira.

Fetučini se servira i sa različitim varijacijama paradajz sosa.

Jedno od najpopularnijih italijanskih jela jeste Pasta e fetučine Alfredo, koja predstavlja fetučini sa sosom od maslaca, pavlake i parmezana.

Papardele podsećaju na fetučini, ali samo zato što se prave od tanke kore testa, koja se seče na trake.

Međutim, papardele, za razliku od fetučinija, predstavljaju veoma široke trake testa.

One su nekoliko puta šire od traka, koje su karakteristične za fetučini.

Papardele se serviraju sa gustim sosevima. Dok se fetučini servira samo sa telećim i pilećim mesom, papardele se, prema tradiciji, serviraju sa divljači - meso od divljeg zeca ili divlje svinje.

Garganeli - to je vrsta italijanske testenine, koja nema ništa zajedničko niti sa fetučinijem, niti sa papardelama.

Ova vrsta testenine se ne seče na trake, kao prethodne dve.

Garganeli po obliku podseća na pene - to su male i kratke, ali relativno široke cevčice.

Garganeli se po tradiciji pravi ručno, a za to se koriste razna pomagala, kako bi se napravile brazde.

Dok su brazde kod pene rigate testenine vertikalne, kod garganela su horizontalne.

Gaganeli su tipične za oblast Emilija Romana. Kao i fetučini i papardele, prave se sa jajima.

Papardele se serviraju uglavnom sa gustim sosevima od povrća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest