Kardamom nije samo aromatičan, već je i veoma koristan začin. Majstori kuvari savetuju domaćice da često koriste ovaj nezasluženo zanemaren začin.
Kardamom sadrži esencijalna ulja, proteine, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe i vitamine B. Kardamom ima pikantan i blago zagrevajući ukus.
U istočnim zemljama kardamom se koristi kao začin za kafu i crni čaj, jer ne samo da ima divnu aromu, već i smanjuje štetno dejstvo kofeina na telo.
Kuvari savetuju dodavanje kardamoma u obroke najmanje dva ili tri puta nedeljno, jer veoma dobro deluje na varenje.
Kardamom pomaže da se izbaci otpad i toksini iz tela i pomaže bržem gubitku težine. Kardamom ima dobar efekat na nervni sistem i vid, bori se protiv hroničnog umora.
Profesionalni kuvari često koriste kardamom jer njegova aroma poboljšava raspoloženje i pomaže u borbi protiv glavobolje. Stoga ljudi koji probaju jelo sa kardamomom često žele da ga ponovo probaju, a da ne znaju šta je zapravo njegova tajna.
Ne preporučuje se konzumacija jela sa kardamomom kod čira na želucu. Kardamom treba koristiti u vrlo malim količinama jer je ovaj začin visoko koncentrisan.
U kuvanju se koristi svež i sušen kardamom. Mahune kardamoma koje se dodaju u rižoto ne jedu se, one samo daju ukus jelu.
Kardamom se dodaje u mnoge sosove i supe. Kardamom je dobar za supu od graška i pasulja, kao i supu od sočiva. Jela koja sadrže krompir ili pirinač postaju ukusnija sa kardamomom.
Mesna jela pripremljena od celih komada mesa ili mlevenog mesa postaju ukusnija i aromatičnija uz kardamom. Ovaj začin je pogodan za govedinu, jagnjetinu i svinjetinu. Koristi se za dinstano i pečeno meso.
Pileće meso postaje ukusnije ako se u njega doda kombinacija belog luka i kardamoma. Kardamom u kombinaciji sa muškatnim oraščićem ili šafranom je savršen začin za ribu.
Da bi deserti imali prefinjeniji ukus, u njih se dodaje vrlo mala količina kardamoma. Pogodan je za mlečne pudinge, slatkiše od sitnog sira i voćne salate.
Kardamom se dodaje testenini i njegova aroma se čuva tokom termičke obrade. Kardamom je neophodan za aromatiziranje kremova napravljenih od kafe.
Možete da koristite kardamom za mariniranje ribe. Preporučuje se upotreba kardamoma u mahunama, uklanjajući semenke u poslednjem trenutku pre upotrebe. Kardamom u prahu ima slabiju aromu.
U supe i sosove dodajte 3 grama kardamoma za ceo proizvod, u testo i jela od mesa - do 5 grama po kilogramu proizvoda, za testenine i deserte - 1 gram na 1 kilogram ili litar.
Komentari