Masline je čovek uzgajao pre više od 7.000 godina, a danas su gotovo obavezan element na svakoj trpezi. Uzgajaju se na različitim mestima širom sveta - nekim tradicionalnijim poput Italije, Španije i Grčke, drugim neobičnijim poput Švajcarske. Ali bez obzira gde se uzgaja, maslina ima svoje karakteristike koje odgovaraju datoj sorti.
Najlakši način da podelimo masline je na crne i zelene.
Razlike između crnih i zelenih maslina
Crne masline uglavnom imaju laganiji ukus. U većini njih možete čak otkriti voćnu, pa čak i blago slatku notu. Zelene su u drugoj krajnosti. Gorke, često mnogo teže.
Njihov jak ukus i aroma proizilazi kako iz same sorte tako i iz činjenice da se duže konzerviraju. Zelene masline se često prodaju bez koštica, sa paprikom, bademima, čenom belog luka itd. u maslinama.
Još jedna razlika između crnih i zelenih maslina je masnoća – crne su masnije od zelenih.
Naravno, kada govorimo o crnim maslinama, koliko god to čudno zvučalo, prvo se mora navesti tačna nijansa crne. Ako su katran crne, iste zasićenosti boja sa svih strana, kao i iznutra - sigurno ste kupili obojene masline.
Čak i ubrane sa istog drveta masline, neke od njih imaju svetle strane, a neke su i zelene.
Drugo, čak i ako potamne procesom fermentacije, nikada ne postanu katran crne i spolja i iznutra.
Danas se crna boja dobija branjem zelenih maslina, koje se zatim farbaju gvožđe-glukonatom, ali se ponekad tretiraju i kaustičnom sodom, a postoje izveštaji da su nelegalno farbane tekstilnom bojom za odeću.
Zato budite izuzetno oprezni sa odabirom crnih maslina.
Crne masline Kalamata i zelene masline Halkidiki
Kalamata je najpopularnija sorta crnih maslina. Ime im potiče od grčkog grada Kalamata, gde je ova sorta i nastala. Kalamata masline su blagog ukusa i beru se kada su potpuno zrele. Čuvaju se u sirćetu, maslinovom ulju ili čak u vinu.
Njihov blag ukus čini ih pogodnim za sve vrste jela i marinirane masline. Ako ih servirate kao predjelo sa maslinama, uparite ih sa feta sirom, šardoneom ili pino noar u koji ste dodali mešavinu začina.
Halkidiki su najpopularnije zelene masline. Možete da pretpostavite njihovo poreklo. Najčešće se konzerviraju i čuvaju u salamuri. U nekim maslinama Halkidiki možete osetiti blago začinjenu notu. To su krupne masline, često jakog i nametljivog ukusa, koje se prodaju uglavnom punjene bademima.
Koristite ih u svojim salatama sa maslinama.
Pogledajte još:
Komentari