bonapeti.rs»Recepti»Salate»Salata od Povrća»Arapska salata od patlidžana

Arapska salata od patlidžana

ZoritsaZoritsa
Početnik
671704k123
Arapska salata od patlidžana
Fotografije: Zoritsa
1 / 2
25/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
2
"Razume se, da ste čuli za Baba Ganuš, a ovo je tačan recept kako da ga napravite"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 1 komad, krupniji
  • tahini od susama - 1 - 2 kašike
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike
  • kumin - 1 prstohvat
  • limun - 1/2 komada, sveže isceđen sok
  • biber
  • so
  • peršun - 1/2 vezice
* merne jedinice

Način pripreme

Arapska salata od patlidžana (Baba Ganuš) je tradicionalno jelo sa Bliskog istoka - vrsta kjopoola poznat i kao Hacilim be'thina u Izraelu (od thina - susamov athini).

Patlidžan se ispeče i oljušti se. Možete da ga ispečete na roštilju, u pekaču za paprike, u rerni ili direktno na ermaičkoj ringli.

Nakon što se ohladi, oljušti se i izgnječi viljuškom. Ne meljite ga u kuhinjskom blenderu, jer će se tako pretvoriti u kašu, a ukus salate će biti bolji i osetiće se tekstura patlidžana.

Nakon toga dodajte presovane čenove belog luka, so, biber, kumin, sok od pola limuna i susamov tahini.

Sve se meša dobro i prebacuje se u odgovarajući tanjir za serviranje.

Posipa se peršunom i preliva se maslinovim uljem.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: