Način pripreme
Brašno sa solju se proseje ud uboku posudu. U sredinu se stavlja maslac isečen na kocke. Brzo se zamesi rukama, dok se ne pretvori u mrvice. Dodaje se voda i zamesi se meko testo.
Ako je neophdno dodaje se još malo brašna. Testo se uvija u foliju i ostavlja se u frižider na oko 30 minuta.
Za to vreme se pripremaju trešnje. Mešaju se sa vodom i stavljaju se na umerenu vatru da provru oko 10 minuta.
Šećer se meša zajedno sa kukuruznims krobom. Sipa se u trešnje. Smesa se meša dok se ne zgusne. Sklanja se sa ringle i dodaje se esencija vanile. Ostavlja se da se ohladi.
Testo se vadi iz frižider. Podeli se na dva dela - jedan je jedna trećina, drugi dve trećine količine. Veći deo se razvija na nabrašnjenoj površini. Prečnik testa ne treba da bude veći od prečnika kalupa za pečenje.
Testo se stavlja na dno kalupa, dok se višak po periferiji seče nožem. Trešnje se sipaju preko njega. Druga polovina testa se razvija i pomoću kalupa za kolače se iseku oblici. Pažljivo se stavljaju preko trešanja i zagladi se po krajevima.
Pita se peče na 180 stepeni dok se površina ne zarumeni. Po želji pospite šećerom u prahu.