Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Slatka pita-baklava sa trešnjama i alvom od susama

Slatka pita-baklava sa trešnjama i alvom od susama

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
246551k72
Slatka pita-baklava sa trešnjama i alvom od susama
Fotografije: Velichka Shtarbanova
1 / 3
30/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Znamo da će vam biti teško da ostavite ovu slatku pitu-baklavu da odstoji nekoliko sati, ali tako će vam biti još ukusnija nakon toga"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 400 g
  • maslac - 100 grama
  • za smesu između kora
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • trešnje - 800 g
  • alva od susama - 200 g
  • za sirup
  • šećer - 500 g
  • voda - 400 g
  • limuntus - s vrha noža
  • vanila - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Operite trešnje i uklonite njihove koštice.

U dubokoj posudi umutite jaja i šećer. Dodajte ulje i veoma dobro umutite.

U podmazanu tepsiju počnite da ređate koru za pitu, smesu, ponovo koru itd. Kada prepolovite kore, stavite trešnje.

Stavite alvu u mikrotalasnu da omekne i rasporedite po njima.

Nastavite dok ne nestanu ostale kore. Isecite slatku pitu na kvadrate, rasporedite kravlji maslac odozgo i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.

Sirup pripremite na standardni način i zalijte već ispečenu i ohlađenu baklavu.

Dobro bi bilo da slatka pita-baklava sa trešnjama i alvom od susama odstoji nekoliko sati na hladnom i tada da bude servirana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: