Način pripreme
U ovom receptu najvažniji je tiganj. Tiganj treba da bude sa nelepljivim premazom i da ima poklopac. Inače ćete dobiti neverovatan kolač sa trešnjama, ali sa defektom, kao što je kod mene desilo. Ali ponekad se defekt pretvara u efekat.
U tiganju sa prečnikom od 28 cm zagrevamo 16 g kravljeg maslaca. Dodajemo 1 supenu kašika i karamelizujemo.
Skidamo sa ringle i pokrivajući celo dno tiganja ređamo trešnje iz kojih smo unapred izvadili koštice. Trešanja je otprilike 300 g.
U posudi mutimo 2 jaja sa 100 g šećera. Dodajemo 1 vanilu, 100 ml ulja, 150 ml svežeg mleka i 200 g brašna pomešanog sa praškom za pecivo. Mešamo dok se ne dobije homogena smesa.
Smesom zalivamo trešnje u tiganju, zagladimo špatulom, stavljamo poklopac i pečemo na srednjoj temperaturi 20-25 minuta.
Dva-tri puta papirnim ubrusom brišemo kapljice po unutrašnjoj strani poklopca.
Kada je slatka pita gotova, stavljamo tanjir na tiganj i okrećemo pitu u njemu. Vraćamo ponovo u tiganj kako bi se zapeklo i sa druge strane na 5 minuta. Ako vaš tiganj lepi, nema okretanja! Pretvoriće se u komade kao moja.
Serviramo slatku pitu sa trešnjama u tiganju posutu šećerom u prahu i svežim trešnjama.