Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka Pita»Slatka pita sa trešnjama u tiganju

Slatka pita sa trešnjama u tiganju

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
638822k171
Slatka pita sa trešnjama u tiganju
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 3
22/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Čim ima trešanja u ovoj slatkoj piti, onda ne može da ne bude raskošna"

Potrebni sastojci

  • trešnje - oko 300 g + za dekoraciju
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 100 g
  • vanila - 1 komad
  • ulje - 100 ml
  • sveže mleko - 150 ml
  • brašno - 200 g
  • prašak za pecivo - 14 g
  • šećer u prahu - za posipanje
  • za karamelizovanje
  • kravlji maslac - 16 g
  • šećer - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U ovom receptu najvažniji je tiganj. Tiganj treba da bude sa nelepljivim premazom i da ima poklopac. Inače ćete dobiti neverovatan kolač sa trešnjama, ali sa defektom, kao što je kod mene desilo. Ali ponekad se defekt pretvara u efekat.

U tiganju sa prečnikom od 28 cm zagrevamo 16 g kravljeg maslaca. Dodajemo 1 supenu kašika i karamelizujemo.

Skidamo sa ringle i pokrivajući celo dno tiganja ređamo trešnje iz kojih smo unapred izvadili koštice. Trešanja je otprilike 300 g.

U posudi mutimo 2 jaja sa 100 g šećera. Dodajemo 1 vanilu, 100 ml ulja, 150 ml svežeg mleka i 200 g brašna pomešanog sa praškom za pecivo. Mešamo dok se ne dobije homogena smesa.

Smesom zalivamo trešnje u tiganju, zagladimo špatulom, stavljamo poklopac i pečemo na srednjoj temperaturi 20-25 minuta.

Dva-tri puta papirnim ubrusom brišemo kapljice po unutrašnjoj strani poklopca.

Kada je slatka pita gotova, stavljamo tanjir na tiganj i okrećemo pitu u njemu. Vraćamo ponovo u tiganj kako bi se zapeklo i sa druge strane na 5 minuta. Ako vaš tiganj lepi, nema okretanja! Pretvoriće se u komade kao moja.

Serviramo slatku pitu sa trešnjama u tiganju posutu šećerom u prahu i svežim trešnjama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: