Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pršuta»Raskošna domaća pršuta sa začinima

Raskošna domaća pršuta sa začinima

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Raskošna domaća pršuta sa začinima
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
4
"Pripremite, pozovite nas i poslužite nas domaćim suvim mesom, a mi će mo vas poslužiti starim domaćim vinom"

Potrebni sastojci

  • svinjski ribić - 2 parčeta po 1.3 kg
  • morska so - krupnija
  • čubar
  • origano
  • aleva paprika
  • kumin
  • korijander - samlevene semenke
  • beli luk - u prahu
  • piskavica
  • ljuta aleva paprika - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operemo meso i sečemo na komade po dužini na dva dela. Dobro je da meso koje koristimo ne bude puno debelo (oko 4-5 cm) da može dobro da se osuši u domaćim uslovimma.

Očistimo ga od kožice i žilica ako ih ima. U odgovarajuću posudu na dno sipamo krupniju so, oko 1 cm. Iznad poređamo meso i ponovo pokrivamo morskom soli. Posudu stavljamo u frižider na 48 sati. Kad se usoli, operemo meso i držimo ga u vodi (u frižideru) oko 12 sati, menjamo 2-3 puta.

Varijante za začinjavanje su različite, a količina začina je u zavisnosti od ukusa.

Dobro ih pomešamo i sipamo na papir za pečenje. Izvadimo osoljeno meso iz vode i osušimo ubrusom. Uvaljamo komade u začine, pritiskamo da se zalepe sa svih strana. Tri parčeta sam začinila sa navedenim aromatičnim biljkama, a u četvrti sam dodala malo ljute paprike da bi bilo pikantno.

Probodemo meso debelim koncem ili kanapom i uvijamo u gazu. Ona dozvoljava da vazduh cirkuliše i da se meso dobro suši, tako se i začini neće mrviti sa njega.

Vreme sušenja je razlčito, zato što zavisi od temperature naplju, od vlažnosti vzduha i debljine mesa. Gotova suva pršuta je čvrsta i lagana. Pazite da je ne presušite, često proveravajte.

Ako je napolju vreme toplo, možete sušiti u frižideru, vreme nije duže od (oko 20 dana), ali ponovo ćete uživati u domaćem mezetu. Na dno posude stavite grančice višnje ili vinove loze. Slano i oceđeno meso stavite na njih i okrećite u toku dana.

Savet: Takođe možete koristiti i kontra file ili meso od buta. Začine koji vam ostanu čuvajte u kesi, spremne za sledeću pripremu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: