Način pripreme
Ribi ukloniti iznutrice, glavu i ljuske, ukoliko ima takvih. Ukoliko je velika (više od veličine dlana), može se naseći na manje komade.
Pripremiti rastvor od krupne soli i hladne vode (mešati kašikom dok se so u potpunosti ne rastvori). Ovde nam treba jedno sveže jaje, pomoću kojeg ćemo odrediti koliko krupne soli treba da se stavi - toliko da, kad stavimo jaje u vodu, ono ispliva jedan prst iznad vode.
Važno je da je jaje koje se stavlja u salamuru sveže, jer, ukoliko je staro, ranije će isplivati na površinu, i rastvor neće sadržati dovoljno soli.
Nakon što je salamura gotova, ribu staviti u nju i ostaviti da prestoji - ukoliko je riba sitna, treba da prestoji 24 sati, ukoliko je krupna - 48 sati.
Nakon toga ribu izvaditi, staviti je u cediljku i ostaviti da se iscedi za oko 10 minuta. Zatim ribu staviti u sirće - ukoliko je riba sitna, treba da prestoji 12 sati, ukoliko je krupna - 24 sati.
Kada se riba izvadi, sledi najteži deo - čišćenje ribe. Ukoliko je riba sitna, nije je potrebno čistiti - tokom jela se uklanja samo kičmeni stub, a sve ostale kosti će se stopiti od sirćeta.
Ukoliko je riba krupna, mora se dobro očistiti - uklanja se koža, kičmeni stub i krupnije kosti. Tako ostaje samo čisto file.
Očišćenu ribu ređati u tegle - na dnu staviti 2-3 lista žalfije i 3-4 zrna bibera. U jednu teglu začine stavljati 4 puta - na dnu, na vrhu i dva puta između.
Kod punjenja ribe najvažnije je da se dobro pritiska, da ne bi ostalo vazduha unutra, jer će u suprotnom početi da se kvari.
Na kraju zagrejati ulje toliko da, kada se stavi zalogaj hleba, on porumeni sa svih strana. Ulje ostaviti da se u potpunosti ohladi i naliti preko ribe, da ostane bar jedan prst. Ukoliko je riba dobro sabijena, onda će ulje ostati na površini i neće se spustiti prema dnu tegle.
Tako pripremljene tegle staviti u frižider. Mogu trajati dugo nakon punjenja, samo je potrebno da ulje stoji na vrhu tegle.