Način pripreme
Jedan tradicionalni Bugarski recept. Recept koji ja nudim može da se napravi i sa drugom sitnom crnomorskom ribom koja nema mnogo kostiju (girice, sitni barbun, sitni zubatac), ali klasika je Inćun. Važno je da riba bude sveža.
Ređajkte sloj sitne ribe, sloj krupne soli, bez čišćenja ribe, soli se cela, inače će postati veoma slana. Držite u frižideru tri dana i tri noći, bez uklanjanja tečnosti koja se formirala.
Četvrtog dana riba se čisti od glava i unutrašnjosti, ne pere se, samo se istrese so, kkoliko je moguće. Važno pravilo o bilo kojoj vrsti ribe da je reč jeste da se posle usoljavanja ne radi vodom, to bi kompromitovali kvalitet krajnjeg proizvoda.
Kad ačistite ribu stavite je u đevđir kako bi se ocedila od sopstvene tečnosti. Ređajte je gusto u teglice.
Zagrejte ulje u kojem ispržite krišku jabuke i komadiće hleba, krišku luka i nekoliko čenova belog luka dok blago ne porumene i bacite ih.
Nakon što isključite ringlu dok je ulje još vruće, ubacite 7-8 zrna crnog bibera, jedan, dva zrna pimenta i jedan listić lovorovog lista, .
Kada se ulje ohladi, njime zalivate ribu zajedno sa pimentom i biberom tako da se pokrije i da nema balončića vazduha (lagano pritiskate kako bi izašao). Stavljate u frižider i nakon dva dana možete da konzumiratel
Tako pripremljena marinirana riba može da izdrži u frižider otprilike dva, tri meseca.
Napomena: Važno za ovaj recept je da ne stavljate sirće ili drugu kiselinu!