Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatka salama»Slatka salama od keksa

Slatka salama od keksa

Natalia PetrovaNatalia Petrova
Kuvar
12457980
Slatka salama od keksa
Fotografije: Natalia Petrova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Lajkuj ako je i tebi slatka salama drago sećanje iz detinjstva! Savršen ukus - jednostavno za pripremu!"

Potrebni sastojci

  • za keks
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • ulje - 1/3 šolje
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • kakao - 1 supena kašika
  • brašno - koliko je potrebno
  • za salamu
  • susam - 1 supena kašika
  • maslac - 60 g
  • sveže mleko - 30 - 40 ml
  • čokolada - 1 komad, prirodna
  • kokosovo brašno - u boji
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U velikoj posudi pomešamo sve sastojke za keks (bez brašna) i lepo umutimo mikserom. Nakon toga skidamo mikser, postepeno dodajemo brašno i mešamo spatulom dok ne dobijemo homogenu smesu.

Smesu sipamo u malo pleh, namažemo uljem i posipamo brašno, pečemo u umerenoj rerni oko 30 minuta. Kad kolač bude gotov vadimol ga i ostavljamo da se potpuno ohladi.

Čim se potpuno ohladi izmrvimo rukama sitno u veliku posudu i u njega dodajemo maslac (prethodno rastopljen), susam i promešamo lepo, nakon toga dodajemo mleko postepeno da dobijemo gustu i lepljivu smesu.

Nakon toga vadimo smesu iz posude i stavljamo je na ubrus, oblikujemo tako što salamu prelivamo čokoladom, prethodno rastopljenoj u mikrotalasnoj ili na pari, ostavljamo u frižideru da se stegne oko 10 minuta, nakon toga vadimo i posipamo šećerom u prahu i kokosovim brašnom i ponovo vraćamo u rernuna još 15 minuta.

Kad se stegne pažljivo prebacujemo salamu na tanjir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: