Način pripreme
Jabuke oljuštimo, očistimo od semenki i isečemo na kockice. Stavljamo u šepu, dodajemo šećer (ako nije dovoljno slatko, posle možemo dodati još šećera), stavljamo karanfilić i prelivamo sa 1 litrom vode. Kuvajte na tihoj vatri 15-20 minuta dok ne omekšaju.
Smesu ostavite da se ohladi, pasitajte i sameljite u blenderu, prvo izvadimo karanfilić.
U šerpu stavljamo skrob i postepeno dodajemo od pasirane smese i mešamo žicom da se ne stvore grudvice.
Poželjno je da izmerimo obim pasirane smese i ako je isparilo više vode da dodamo do jedan litar.
Kad pomešamo celu količinu smese od jabuka sa skrobom, vraćamo na vatru i uz neprestano mešanje kuvamo dok se ne zgusne, plus još tri četiri minuta da skrob ne ostane sirom.
Dok je još toplo sipamo u posude.
Seviramo nakon što se ohladi, možemo ukrasiti šlagom, kajmakom ili da jedemo tako.
Na isti način prirpemamo kaše i od različitog voća.