Način pripreme
Očistimo voće i isečemo na komade. Stavljamo u duboku šerpu i prelivamo sa 500 ml hladne vode. Kuvamo na umerenoj vatri dok ne omekšaju, to bude za 45 minuta. Posle sve pasiramo i procedimo.
Dobijamo gustu kašu kao bozu. Sipamo šećer i pektin, mešamo energično žicom. Sipamo šećer i pektin, mešamo energično žicom. Šerpu ponovo stavljamo na vatru i kuvamo kašu 25 minuta, mešamo neprestano. Kad počne da prska, smanjujemo vatru i kuvamo još 45-60 minuta.
Dobijamo gustu smesu tako da pada u komadima sa kašike, a ne da se razliva. Sipamo u suve tegle i zatvorimo poklopcem. Možemo sipati u kalup i da ga obložimo namazanim paprom.
Ostavljamo da se stegne, posle sečemo i jedemo. Ovaj pestil se može čuvati do 6 meseci na tamnom i hladnom mestu. Odličan i veoma ukusan!