Način pripreme
Operemo dobro sve sastojke. Osušimo listove salate. Iskidamo ih i stavljamo na dno posude za salatu.
Isečemo čeri paradajz na polovine ili na četvrtine, ako su krupnije.
Krastavac sečemo na tanke ivice, a rotkvice - na šajbne. Dodajemo povrće u salatu.
Nakidamo listove peršuna, mentu i estragon i stavljamo cele u posudu.
Nar isečemo na pola po sredini. Drškom noža izlupamo po kori, da izdvojima zrna. Dodajemo ih u salatu.
Za dresing istucamo u avanu oljušten beli luk sa malo soli. Dodajemo melasu od nara, sumak i maslinovo ulje, pri čemu je količina svakog sastojka po vašem ukusu. Dobro promešamo.
Savljamo hlepčiće u zagrejanu rernu na 170 stepeni, da se zapeku nekoliko minuta.
Dok su još topli posipamo ih sa malo sumaka i solji.
Prelivamo salatu dresingom i pažljivo promešamo rukama. Nalomimo zapečeni hleb odozgo.
Posipamo sa nekoliko kapi melase.
Savet: Ona je poznata još kao sirće od nara i sirup od nara. Melasa je gusta, kisela i aromatična.