Nar

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196223
Narovi

Nar (Punica granatum) je žbun ili drvo koje dostiže visinu do 8 metara sa krupnim crvenim cvetovima. Ukusni plodovi imaju tvrdu koru, a unutra mnogo semenki roze, žute i crvene boje. Unutrašnjost nara je sočna, a oblik ploda dosta podseća na oblik pomorandže. Nar je neverovatno ukusno voće i već hiljadama godina se ceni njegova lekovitost.

Svako zrno unutar nara je providno i obavijeno jarkocrvenim mesom. Zrna imaju specifičan i osvežavajući slatko - kiseli ukus. Ovo voće ima izuzetan ukus, ali je i veoma korisno za zdravlje. Nar je od bilajka koje vole suvu klimu i najviše uspeva u Aziji, Africi, mediteranskom delu i jugozapadnim delovima SAD.

Iako se gaji zbog sočnih plodova, često ga baštovani gaje samo zbog dekoracije. Na Balkanu se nar može sresti u južnim delovima Bugarske i pored Crnog mora, kao i na obalama Jadranskog mora. Takođe, ova biljka je veoma rasprostranjena u Grčkoj i Turskoj.

Istorija nara

Istoriju nara možemo pratiti još od antičkih vremena. Legenda kaže da je samo zbog jednog zrna nara, boginja plodnosti, Demetra, bila osuđena na gubitak svoje ćerke Persefone, zbog Hada - boga podzemnog sveta. Nar je dosta uključen u litvansku, iransku i tursku mitologiju, kao i kuhinju.

U drevnom Egiptu, u grobnici faraona Amenhotepa je nađen crtež nara. To nikako nije slučajno - za Egipćane je nar bio simbol plodnosti i lek za mnoge bolesti. U tibetanskoj medicini su koristi nara za zdravlje poznate još odavno - sok od slatkog nara se koristio kod kamena u bubregu, a sok od kiselog nara - kod dijabetesa.

U medicini arapskih naroda se sokom od nara lečila glavobolja, angina i želudačno - crevni problemi. Kod Indijanaca se sok od vovog voća koristio kao ambrozija - koristili su ga za podmlađivanje. U kineskoj tradicionalnoj medicini se čaj od kore nara koristio za okrepljenje i protiv upala, kao i stimulans za razmenu materija.

Sastav nara

Nar je jedinstveni dar prirode, bogat vitaminima i mikroelementima. U njemu ima dosta vitamina - B1, B2, P, C. U crvenim semenkama ima limunske kiseline, tanina i polifenola, koji su veoma važni za telo, za poboljšanje tonusa krvnih sudova. Ako se redovno konzumira, loš holesterol se transformiše u dobar, jer ovo voće dobro snabdeva krv kiseonikom.

Sok od nara

Sveže isceđen sok od nara je ukusan, osvežavajući napitak, dobro poznat u južnim zemljama, a ima i odlično svojstvo da utoli žeđ. U soku od nara ima šećera (oko 20%), organskih kiselina (jabučna i limunska, 9%), mineralnih materija - mangan, fosfor, magnezijum, aluminijum, silicijum, hrom, nikal, kalcijum, bakar (0.2 - 0.3%), a takođe sadrži i vitamine C, B1, B2, B12, P i A. Nar ima visok sadržaj vitamina C, a najmanje sadrži vitamin A.

Materije koje boje u naru ima u izobilju - velike količine flavonoida, belančevina, celuloze i tečnih masti, koje sadrže vitamin E. Dosta tanina ima u kori nara, a često se ona i suši za pravljenje čaja, a uspeno se pokazala i kod lečenja problema sa želucem.

100 g nara sadrži: 83 kalorije, 1.67 g proteina, 18.7 g ugljenih hidrata, 1.17 g masti.

Odabir i čuvanje nara

Uvek birajte nar koji je teži u odnosu na svoju veličinu i koji ima svežu koru. Dobar nar je težak i krupan. Kora nara bi trebalo da bude suva, bez crnih tačaka i mekih delova. Trebalo bi da se kroz koru osećaju zrna. Celi plodovi nara se čuvaju u frižideru čak do mesec dana, a u zamrzivaču se semenke mogu čuvati i do 3 meseca. Međutim, ako ste u mogućnosti da jedete svež nar, onda zamrzavanje nije preporučljivo.

Kulinarska upotreba nara

Nar nije samo ukusno voće, idealan za deserte, ali i za pripremu raznih soseva nesvakidašnjeg ukusa. Možete da pomešate 1 šolju soka od nara sa 1/2 šoljice mlevenih oraha i sa sitno iseckanim peršunom. Dodajte malo bibera i dobili ste odličan sos za meso i ribu. Zrna nara se mogu osušiti i dodati jelima od graška i mahunarkama. U Indiji je ova mešavina poznata kao anardana. Sok od nara, kao i sokovi od drugih vrsta voća, veoma je dobar za mariniranje mesa, posle čega ono postaje sočno i meko.

Plod nara se koristi i kao konzerviran. Ponekad se koristi za bojenje slatkiša, uključujući i sladoleda. U istočnoj kuhinji se koristi kuvan ili gusti sok od nara da upotpuni ukus jela sa mesom i ribom. Od nara se može napraviti i kiseli mus, a osim toga, može poslužiti i kao ukras raznim desertima.

Koristi od nara

Kategorično se tvrdi da ekstrat nara ima antiupalno i antispazmično dejstvo, što potvrđuje i savremena medicina. Skorošnja istraživanja kažu da redovna konzumacija nara može olakšati porođaj.

Tvrdnja da nar sadrži jedinjenja, poznata kao fitoestrogeni, se zasniva na naučnim istraživanjima. Oni uspešno nadoknađuju nedovoljne količine hormona estrogena u ženskom organizmu. Osobe ženskog pola koje vole ukus nara i koje ga redovno konzumiraju, imaju manje bolan period menopauze. Za lečenje se koristi i kora od drveta, cvetovi i plodovi koji sazrevaju u jesen.

Još od davnina se u narodnoj medicini nar koristi kod povišene temperature, malarije, skorbuta, angine, kašlja, anemije, bronhijalne astme, u lečenju tuberkoloze, pneumonije, bolesti bubrega, dermatitisa, opekotina i trovanja. Sok od kiselog i slatko - kiselog nara se preporučuje dijabetičarima i uspešno snižava temperaturu.

Čaj od nara pomaže kod bolova u želucu, problema sa želudačno - crevnim traktom, kod glavobolje, itd. On uništava gram - pozitivne bakterije, a polifenoli iz kore sprečavaju razmnožavanje dizenterije.

Nar

Osobe u predinfarktnom stanju mogu oporaviti srce zahvaljujući samo 50 g soka od nara dnevno. Ovaj veoma koristan dar prirode ima još jedan plus - 200 ml soka od nara deluje isto kao i 1 tableta vijagre - koliko god čudno zvučalo, rezultati naučnih radova su to pokazali.

Nar se koristi i u svrhe prolepšavanja i deo je raznih kozmetičkih metoda. Već je jasno da je ovo voće veoma moćan prirodni antioksidans i može sprečiti starenje kože. Ako se nanosi na pege, sok od nara može biti efikasno sredstvo za njihovo prekrivanje.

Sok od nara može poslužiti i kao vodica za ispiranje usta - ispirajte usta sokom od nara, a zauzvrat ćete rešiti probleme u usnoj duplji i oslobodićete se zadaha. U suštini, nijedan deo ovog voća se ne baca, jer se svaki doe može uspešno koristiti.

Bela kora između zrna se takođe koristi - ona se suši i dodaje se čaju. Deluje umirujuće za nervni sistem i uspešno se pokazala kod nesanice. Ako ste pod stresom i borite se sa nesanicom, čaj sa ovom belom korom vam može biti od pomoći.

Čaj od kore nara se koristi za lepu kosu. Sitno isecite kore od dva nara, prelijte ih 1 l ključale vode i ostavite na vatri 3 minuta. Kada se tečnost ohladi, procedite i plaknite kosu nakon pranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas