Način pripreme
Ovaj pire od dva sastojka odgovara bebama koje sisaju uzrasta 7 + meseci.
Operemo dobro nektarine i dinju. Oljuštimo ih i isečemo na komade. Da bismo sačuvali njihovu svežinu, pripremamo prethodno čiste i suve tegle. Potrebna nam je mašinica za mlevenje soka.
Isečemo voće i sameljemo u njoj. Odmah punimo tegle i sterilizujemo 5 minuta nakon što voda provri.
Voće je dovoljno slatko, zato nije potrebno da koristitmo zaslađivač.
Savet: Druga tehnologija za pripremu pirea je kuvanje na pari i pasiranje, ali tako se razgrađuju korisni sastojci.
Koristimo mirise /rozetlu na primer/, kada dete navikne na voćne ukusne. Ne preporučuje se konzumiranje mesa, jagoda, kivija i bresaka sa dlačicama, takođe i arome - cimet i karanfilić.
Odgovarajuća kombinacija voća i povrća za pire od dva sastojka: šargarepa i bundeva, kruška i jabuka, šljiva i bundeva, kajsija i nektarina, bundeva i jabuka.