Način pripreme
Napravire proreze po batacima i stavite da se kuvaju u šerpi sa vodom. Dodajte prstohvat soli.
U posudi pomešajte soja sos, med i 2 supene kašike ulja. Začinite solju i biberom. Dodajte sok od limuna. Stavite kuvane batake dok su još topli u marinadu. Promešajte da se pokriju dobro i ostavite da se marinuju 10-15 minuta.
Ugrejte ulje u tiganju i propržite cele čenove belog luka. Kad dobiju karamel boju, dodajte i batake u posudu i pecite nekoliko minuta.
Skinite sa vatre, prebacite u pleh i prelijte preostalom marinadom. Pecite u rerni na 180 stepeni 20 minuta.
U međuvremenu isecite krompir, nemojte ga ljuštiti na kriške.
Blanširajte u vreloj vodi 5 minuta. Osušite krompir na ubrusu. Ugrejte ulje u dubokoj posudi na na jakoj vatri, stavite unutra nekoliko strukova svežeg ruzmarina da se masnoća začini. Ispržite krompir.
Pripremite u posudi miks začina, pomešajte čubar, slatku i dimljenu alevu papriku, ljut lili i beli luk u prahu. Dodajte i prstohvat soli.
Uvaljajte prženi krompir dok je još topao u začine.
Servirajte pileće batake sa pikantnim krompirom.