Kolač Šri Lanka

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Kolač Šri Lanka
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
12
"Sa svim mogućim aromama i ukusima, ovaj kolač je napravljen da vas oduševi"

Potrebni sastojci

  • brašno - 240 g
  • prašak za pecivo - 15 g
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 240 g
  • indijski orah - 200 g, pečen, neslan
  • kardamon - 1 kašičica, zrna (od 8 - 10 mahuna
  • maslac - 200 g, mek
  • kisleo mleko - 170 g
  • so - 1 prstohvat
  • Sirup
  • limeta - kora d 1/2 citrusa, samo zeleni deo
  • šećer - 120 g
  • sok od limete - 45 ml, sveže ceđen
  • voda - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. U blender stavite šećer i zrna kardamona, uključite na maksinalnu brzinu, da se sve samelje i da dobijete prah. Stavite u blender sa šećerom i indijski orah, neka se sve melje nekoliko sekundi na srednjoj brzini. Indijski orah treba da se isitni na komadiće.

2- Umutite maslac sa aromatičnim šećerom u prahu sa indijskim orahom i kada dobijete penasti krem, dodajte jedno po jedno jaje, dok sve vreme mutite.

3. Sipajte kiselo mleko, zatim dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo. Mutite dok smesa ne postane homogena.

4. Zagrejte rernu do 170 stepeni, bez ventilatora. Pripremite tavu sa pokretnim dnom - prečnika 22 cm, pa je nauljajte i posipajte brašnom zidove i dno. Možete koristiti i pek papir.

5. Sipajte smesu za kolač u tavu, poravnajte i stavite u zagrejanu rernu. Pecite 55 minuta i proverite čačkalicom da li je gotov.

6. Dobijeni kolač izvadite iz tave, pa preko nego što otkačite dno od zidova, prođite nožem po zidovima. Važno je da pre toga sačekate 3-4 minuta da se ohladi. Zatim ga ostavite da se skroz ohladi.

7. U malu posudu na ringli na umerenoj vatri zagrejte vodu, šećer, sveže ceđeni sok od limete i rendane kore citrusa. Kuvajte sirup 5 minuta, a zatim sipajte sirup preko kolača Šri Lanka.

8. Sačekajte da se sirup dobro upije, da se kolač ohladi i poslužite. Neverovatan kolač sa sirupom će zadovoljiti sva vaša čula.

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: