Način pripreme
Prvo uključujemo rernu na 180 °C da se greje.
Kalup prečnika 20 cm u kom ćemo peći podmazujemo s malo ulja i zidove posipamo šećerom.
Ostavljamo sa strane.
Posle sipamo šećer za karamel u kaserolu i stavljamo na ringlu da se istopi. Kada je gotov, sipamo vodu i mešamo dok se ne dobije gust krem.
Sipamo karamel u kalup i špatulom ga raširimo svuda - po zidovima i dnu.
Ostavljamo da se ohladi.
Za to vreme odvajamo belanca od žumanaca u posudu. Belanca mikserom pretvorimo u penudodavajući prstohvat soli.
Nakon toga dodajemo jednu po jednu supenu kašiku šećera, limunov sok, vanilin šećer i rum.
Mutimo na visokim obrtajima mikserom dok se ne dobije krem sa vrhićima kao za puslice.
Tako pripremljen krem od belanaca sipamo zu kalup na karamel i izravnavamo koliko je moguće.
Stavljamo kalup u drugu širu tepsiju i sipamo vodu u nju do sredine kalupa.
Pečemo u rerni koja je već prethodno zagrejana na 180 °C na otprilike 20 minuta.
Nakon toga blago otvaramo vratašca rerne i tako pečemo još 10-15 minuta.
U početku krem se podiže dosta iznad kalupa, ali ovo ne treba da vas brine.
Nakon njegovog vađenja iz rerne blago spada.
Kada je ispečen kolač od belanaca, pažljivo okrećemo na odgovarajući poslužavnik ili tanjir.
Neka vam je ukusno sa ovim kolačem Molotov.