Način pripreme
1. Isecite svinjsko meso na krupnije kockice (ako koristite rebra, ona treba da budu sa mnogo mesa) i kuvajte dok ne bude gotovo. Procedite bujon iz kuvanja i začinite solju po ukusu.
2. Iseckajte glavicu luka i propržite sa prstohvatom soli dok ne dobije karamel boju na umerenoj vatri.
3. Sipajte pirinač, prethodno opran u nekoliko voda da padne skrob sa njega.
4. Pržite 2 minuta, mešajte da se ne lepi.
5. Sipajte biber i bujon iz kuvanja mesa - na 1 deo pirinač, 2 i po - 3 dela tečnosti, u zavisnosti od vrste pirinča i uputstva na pakovanju.
6. Sve prebacijte u pleh i stavite svinjetinu. Pecite svinjetinu sa pirinčem u ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne ostane na masti i dok pirinač ne upije tečnost - oko 20-25 minuta-
7. Gotovu svinjetinu sa pirinčem izvadite iz rerne i pokrijte čistom krpom 10 minuta, nakon toga pospite sitno iseckanim peršunom i servirajte.
Jedna klasična gozba iz bugarske kuhinje sa malo sastojaka, ali ukusna i voljena od svih.
Prijatno!