Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Klasičan kolač sa kakao ivicom

Klasičan kolač sa kakao ivicom

VeronikaVeronika
Početnik
391
Klasičan kolač sa kakao ivicom
Fotografije: Veronika
1 / 3
30/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
5
"Ako se i vi sa osmehom sećate ONIH kolača iz davnina, ovaj recept je specijalno za vas"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • brašno - 2 šolje
  • šećer - 2 šolje
  • šećer u prahu - 5 supenih kašika
  • prašak za pecivo - 10 g
  • kiselo mleko - 2 supene kašike (ili sveže mleko)
  • kakao - 1 supena kašika
  • ulje - 6 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Odvajamo belanca od žumanaca. Brašno i prašak za pecivo prosejemo dva puta i odvajamo u posudu.

U drugu posudu u belanca dodajemo šećer i mikserom mutimo na visokoj brzini, i polako mutimo dok ne dobijemo mekan krem, tako da smesa ne pada kad se posuda okrene naopako.

Žumanca umutimo posebno viljuškom i u njih dodajemo 2 supene kašike šećera.

Polako i uz neprestano mešanje dodajemo žumanca u belanca, ulje lagano i na krjau brašno sa praškom za pecivo.

Ovako dobijena smesa treba da bude gusta ali tečna. U zavisnosti od veličine jaja može ostati malo brašna.

U posebnu posudu sipamo 1/2 šolje od smese i dodajemo kakao i još 2 supene kašike šećera u prahu.

U namazan mali kalup za kuglof prvo sipamo kakao smesu i posle preostali deo.

Stavljamo da se peče u neugrejanu rernu sa velatorom, uključujemo na 180 minuta, oko sat vremena. Ne otvaramo rernu, treba da gledamo da dobije bledobraon boju, i onda proveravamo čačkalicom za zube. U zavisnosti od rerne, vreme može da varira.

Za ukras kolača dodajemo prosejan šećer u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: