Način pripreme
Odvajamo belanca od žumanaca. Brašno i prašak za pecivo prosejemo dva puta i odvajamo u posudu.
U drugu posudu u belanca dodajemo šećer i mikserom mutimo na visokoj brzini, i polako mutimo dok ne dobijemo mekan krem, tako da smesa ne pada kad se posuda okrene naopako.
Žumanca umutimo posebno viljuškom i u njih dodajemo 2 supene kašike šećera.
Polako i uz neprestano mešanje dodajemo žumanca u belanca, ulje lagano i na krjau brašno sa praškom za pecivo.
Ovako dobijena smesa treba da bude gusta ali tečna. U zavisnosti od veličine jaja može ostati malo brašna.
U posebnu posudu sipamo 1/2 šolje od smese i dodajemo kakao i još 2 supene kašike šećera u prahu.
U namazan mali kalup za kuglof prvo sipamo kakao smesu i posle preostali deo.
Stavljamo da se peče u neugrejanu rernu sa velatorom, uključujemo na 180 minuta, oko sat vremena. Ne otvaramo rernu, treba da gledamo da dobije bledobraon boju, i onda proveravamo čačkalicom za zube. U zavisnosti od rerne, vreme može da varira.
Za ukras kolača dodajemo prosejan šećer u prahu.