Način pripreme
U procesoru hrane zgnječite keks u fine mrvice. Dodajte rastopljeni maslac i mešati dok se ne sjedine. Pritisnite na dno posude (20 cm). U frizider stavite dok pravite fil.
U malom loncu zagrujte borovnice, limunov sok i šećer, dok se šećer ne otopi i bobice ne omekšaju. Mešajte dok ne postane glatko. Neka se ohladi. U maloj posudi promešajte želatin u prahu i vodu. Pustite da naraste 10 minuta.
U veliku posudu istucite krem sir dok ne omekša, dodajte gustu pavlaku, ekstrakt vanilije i miksajte. Dodajte ohlađenu smesu borovnica i mešajte dok ne postane glatka.
Rastopite želatin u mikrotalasnoj rerni 15 sekundi. Postepeno dodajte nekoliko kašika mešavine sira u rastvoreni želatin i mešajte dok se ne sjedini. Vratite natrag u smesu od sira i mešajte dok se ne sjedini.
Ulijte u posudu sa opružnim slojem, ravnomerno rasporedite. Stavite u frizider 1 sat dok pravite preliv.
Žele od borovnice: U maloj posudi razmutite želatin u prahu i vodu. Pustite da nabubri 10 minuta. U malu šerpicu za umake stavite 180 g borovnica, vodu i šećer.
Kuvajte na srednje jakoj vatri uz povremeno mešanje dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre, mešajte dok se ne izgladi. Dodajte želatin i mešajte dok se želatina ne otopi i uklopi. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i prelijte kolač.
Cheesecake od borovnica stavite u frižider preko noći