Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Vekna sa kačkavaljem

Vekna sa kačkavaljem

VecaVeca
Šef kuhinje
7123982k3349
Vekna sa kačkavaljem
Fotografije: Veca
1 / 9
13/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
100 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
5
"Mi smo vam dali recept za jednu dozu, ali vi slobodno napravite dve, trebaće vam"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g
  • kvasac - 20 g, svež
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • mleko - 100 ml
  • jogurt - 180 g
  • ulje - 3 kašike
  • kačkavalj - 150 g, rendan
* merne jedinice

Način pripreme

U mlakom mleku rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Brašno usuti u dublju posudu, dodati nadošli kvasac, jogurt, posoliti, dodati ulje i zamesiti testo. Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.

Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razviti u oblik pravougaonika. Jednu stranu zarezati oštrim nožem na 6 mesta. Po testu rasporediti krupno rendani kačkavalj i urolati (početi od dela koji nije zasečen-kao što je prikazano na slici).

Rolat staviti u uzdužni kalup obložen pek-papirom. Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.

Gotovu veknu uzvaditi iz rerne, poprskati vodom, prekriti čistom kuhinjskom krpom. Ostaviti da se prohladi pa poslužiti.

Savet: Pre upotrebe, jogurt ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi minimum pola sata, nikako ga ne koristiti odmah nakon vađenja iz frižidera. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: