Način pripreme
1. Očistite dunje od tvrde unutrašnjosti, nemojte ih ljuštiti ako nemaju oštećenja ili tamne fleke po kori. Jabuku oljuštite i očistite.
2. Isecite voće na komade, ne mnogo velike, pospite ih šećerom, sipajte oko 130 ml vode i sok od limuna. Stavite na vatru. Kuvajte u početku na jakoj vatri dok se sirup ne redukuje skoro na pola. Onda stavite maslac i kardamon i smanjitete temperaturu sa 3-4 stepena. Kuvajte dok ne dobije crvenkastu boju uz neprestano mešanj.
3. Umutite jaja sa šećerom i u njih sipajte mleko i ulje. Dodajte koru od limuna izrendanu na fino rende, samo žuti deo.
4. Prosejte u smesu brašno sa praškom za pecivo i prstohvatom soli i mešajte laganim pokretima u krug (samo u jednom pravcu) dok se brašno potpuno ne integriše.
5. U posudu/kalup za kolač, prethodno namazan i posut brašnom (izuzev ako je silikonski) u koji može da stane 1 litar, sipajte mali deo smese, koliko da pokrije dno 1 prst. Rasporedite ravnomerno veći deo voća i sipajte preostalu smesu. Odozgo stavite dunje i jabuke.
6. Pecite voćni kolač u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili proverite čačakicom za zube.
Nakon što izvadite iz rerne sačekajte 5 minuta i izvadite iz kalupa.
Ostavite kolač sa dunjama da se ohladi na rešetku pre nego što ga isečete.
Neka vam je slatko!