Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni kolač»Domaći kolač sa dunjama i jabukama

Domaći kolač sa dunjama i jabukama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Domaći kolač sa dunjama i jabukama5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Samo je jedna stvar ukusnija od parčeta domaćeg kolača sa dunjama i jabukama - dva parčeta domaćeg kolača sa dunjama i jabukama"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g
  • jaja - 3 komada
  • šećer 150 g + 5 supenih kašika za voće
  • vanilin šećer - 10 g
  • jabuke - 1 komad, slatko - kisela sorta
  • dunje - 1 veća ili dve manje
  • sveže mleko - 125 ml
  • ulje - 160 ml
  • limun - 1 komad, srednji
  • prašak za pecivo - 15 g
  • maslac - 15 g
  • kardamon - 1/2 kašičice
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite dunje od tvrde unutrašnjosti, nemojte ih ljuštiti ako nemaju oštećenja ili tamne fleke po kori. Jabuku oljuštite i očistite.

2. Isecite voće na komade, ne mnogo velike, pospite ih šećerom, sipajte oko 130 ml vode i sok od limuna. Stavite na vatru. Kuvajte u početku na jakoj vatri dok se sirup ne redukuje skoro na pola. Onda stavite maslac i kardamon i smanjitete temperaturu sa 3-4 stepena. Kuvajte dok ne dobije crvenkastu boju uz neprestano mešanj.

3. Umutite jaja sa šećerom i u njih sipajte mleko i ulje. Dodajte koru od limuna izrendanu na fino rende, samo žuti deo.

4. Prosejte u smesu brašno sa praškom za pecivo i prstohvatom soli i mešajte laganim pokretima u krug (samo u jednom pravcu) dok se brašno potpuno ne integriše.

5. U posudu/kalup za kolač, prethodno namazan i posut brašnom (izuzev ako je silikonski) u koji može da stane 1 litar, sipajte mali deo smese, koliko da pokrije dno 1 prst. Rasporedite ravnomerno veći deo voća i sipajte preostalu smesu. Odozgo stavite dunje i jabuke.

6. Pecite voćni kolač u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili proverite čačakicom za zube.

Nakon što izvadite iz rerne sačekajte 5 minuta i izvadite iz kalupa.

Ostavite kolač sa dunjama da se ohladi na rešetku pre nego što ga isečete.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: