Način pripreme
Ovaj predlog za upotrebu starog uskršnjeg kolača koji (u većini slučajeva) ostaje posle Uskrsa. Da bi keksići bili lepi, on treba da bude suv.
Sve vrste uskršnjih kolača (ili ostaci) su odgovarajuću, što je slađi, i što ima više sastojaka (čokolada, suvo grožđe, ratluk, orašasti plodovi), krajnji rezultat će biti bogatiji i ukusniji.
U dovoljno velikoj posudi umutite jaje sa mekanim maslacem i šećerom (ako je uskršnji kolač slađi ili je sa dodatkom čokolade/džema, smanjujemo količinu šećera ili uopšte ne stavljamo). Dodajemo i sveže mleko, dobro promešamo.
Isečemo stari uskršnji kolač na kockice. Sipamo ih u posudu sa preostalim sastojcima i ostavljamo da se natope nekoliko minuta, možemo izgnječiti i viljuškom.
U pleh za mafine (sa 12 gnezda, ako je manji ili sa 9, ako je veći) stavljamo papirne kalupe (nije potrebno da ih mažemo uljem ili maslacem).
Rasporedimo smesu, punimo korpice do vrha, pošto nismo koristili sastojak za nadolaženje neće nadođi i neće izaći van kalupa.
Pleh stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni na 20 minuta. Vadimo i ostavljamo da se potpuno ohlade. Nakon toga izvadimo iz kalupa i poređamo na tanjir.
Rastopimo nekoliko komada čokolade brzo u mikrotalasnoj ili na pari i premažemo mafine odozgo. Završavamo tako što ih pospemo sa nekoliko samlevenih/izmrvljenih keksića.