Način pripreme
Aromatična biljka se nalazi stenovitim mestim obasjanim suncem. Cveta od maja do jula.
Sakupljamo biljku sa čistim mesta tokom sunčanih dana.
Tada su eterična ulja najjača. Ona sadrže organske kiseline, flavanoide, dabilnih i gorkih sastojaka, mineralnih soli i vitamina C.
Osušena u hladu, majčina dušica ima rok trajanja 3 godine, a isečena biljka 2 godine.
Dve supene kašike prelivamo sa 500 ml vrele filtrirane vode ili izvorne vode. Poparimo tečnost 10-15 minuta.
Biljni čaj pijemo u tri jednaka dela tokom dana, preporučuje se pre jela. Aromatični čaj zasladimo medom - pčelinjim ili od šumskih biljaka.
U narodnoj medicini se koristi kod svih vrsta kašlja, bolova u crevima, uglavnom zbog nervoze, hroničnog gastritisa, čireva na želucu, kolika i gasova u crevima, neurastenija, glavobolje, crevno-parazitskih bolesti.
Koristi se kod slabljenja rada srca, gušenja na nnervnoj bazi, nedostatka apetita kod dece, anemija, kiselina u stomaku.
Bogat lekoviti efekat biljke je zbog njenih eteričnih ulja, dabilnih sastojaka i nekih drugih jedinjenja.