Način pripreme
Veoma lake i ukusne piroške smo dobili, baš kao za početnike.
U posudi razbijemo jaje viljuškom. Dodajemo kiselo mleko i sodu, ulje i promešamo dok ne nadođe, tako se gasi soda.
Dodajemo rendani sir ili mrvljeni sir sa brašnom, dodajemo iz dva tri puta, mutimo dok ne dobijemo testo.
Posipamo sa još brašna i mesimo dok ne prestane da se lepi, ali da bude meko, nemojte preterivati sa brašnom. Ostavljamo da odstoji 15 minuta pokriveno folijom.
Razvučemo na pravougaonu koru, debljine oko 5 mm, na radnoj površini posutoj brašnom. Prečnik treba da bude oko jedan sa dva pedlja ili malo više. Isečemo po sredini na dve duge trake.
Isečemo na pravougaonike i u sredini svakog stavljamo po malo začinjene soli sa sitnim sirom. Uvijamo u rolate, ivice učvsrtimo da ne izađe nadev i ugrevamo ulje u tiganju.
Pržimo sa svih strana na umerenoj temperaturi 4-5 stepen, da ne izgori spolja, a unutra da ostane živ. Okrećemo piroške sa dve viljuške, ne bodemo da nadev ne prska.
Vadimo na salvetu da se ocedi višak masti, prebacujemo u tanjir.
Serviramo za doručak sa čajem ili kafom.
Ukusne piroške za početnike - probajte!