Način pripreme
Povrće pripremamo tako što oljuštimo šargarepu, krompir, luk i celer. Isečemo ih na veće komade, odložimo, a krompir je dobro staviti u posudu sa hladnom vodom da ne potamni, a i tada će se isprati deo skroba i čorba će kasnije postati bistrija. .
Za bujon ćemo koristiti kore od oljuštenog povrća.
U šerpu staviti krajeve celera, kore šargarepe, peteljke peršuna i brkove luka zajedno sa telećim mesom, prstohvatom morske soli, biberom u zrnu i pimentom, preliti sa oko 2 litra hladnog vode i staviti na šporet.
Kada voda provri, smanjite vatru i ostavite da se kuva na srednjem nivou, pazeći - voda treba da pokrije meso, po potrebi dodajte još. U međuvremenu skinite penu koja se stvorila.
Posle oko sat i po izvadimo meso i procedimo bujon.
Proceđeni bujon vratimo u šerpu, dodamo meso isečeno na komade, možete izvaditi kost ili je ostaviti i po želji, stavimo iseckano povrće i paradajz, dodamo još malo vode da prekrije proizvoda, začiniti lovorovim listom, mlevenim biberom, po potrebi malo soli i ponovo pustiti da se krčka dok povrće ne omekša.
Na kraju kuvanja pospite svežim peršunom i poslužite ukusnu kuvanu teletinu.
Napomene: Recept za kuvanu teletinu za početnike pripremila sam na osnovu klipa sa kanala „Kuvanje za početnike“, držeći se klasične verzije serviranja junetine sa krupno seckanim povrćem i dodatkom paradajza.