Pogača za početnike

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2284k231
Pogača za početnike
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 4
20/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
16
"Ako nemate iskustvo u mešenju pogača, nemojte se brinuti - ova pogača je detaljno objašnjena i pomoćiće vam, korak po korak u postizanju ovakvog savršenstva"

Potrebni sastojci

  • sveže mlek - 400 ml
  • kvasac - 40 g
  • jaja - 2 - 3 komada
  • šećer . 2 supene kašike
  • ulje - 3 supene kašike
  • sirće - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 1 kg
  • maslac - 80 g (mast) za premazivanje kora
* merne jedinice

Način pripreme

U 100 ml toplog mleka stavljamo izmrvljen kvasac sa šećerom i 1 supenom kašikom brašna. U prosejano brašno se dodaju ostali sastojci (bez maslaca) i zamesi se meko testo. Ostavljamo na toplom da nadođe.

Testo podelimo na 2 dela i od svakog razvijemo koru, koju premažemo rastopljenim maslacem ili mašću.

Svaki uvijamo u rolat, koji sečemo na trouglove.

U duboki pleh ređamo, tako što u unutrašnji krug ređamo sa široke strane ka unutra, a druge naopako, sa oštrim stranama.

Od krajeva dva rolata oblikujem centar pogače. Može da se oblikuje kao cvet ili puž.

Treba da nadođe 30-40 minuta i mažemo umućenim žumancem i posipamo susamom.

Pečemo u ugrejanoj rerni na 160 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: