Način pripreme
Patlidžan operite tekućom vodom, ne ljuštite, odsecite dršku.
Stavite u pleh, obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Proverite da li su gotovi tako što pritisnete viljuškom odozgo, treba da budu meki.
Izvadite, pokrije posudu poklopcem i ostavite da se potpuno ohladi. Isecite na dva dela po dužini. Ostavite u đevđir da se ocedi od vode 10-15 minuta. Možete osušiti ubrusom. Oštrim nožem napravite romboidne proreze.
Isecite beli luk na dasci, pritisnite ravnim delom noža da se raspuknu, uljuštite i posolite i ponovo ravnim delom noža izgnječite na pire.
Stavite u posudu, prelijte sirćetom, maslinovim uljem, ako je potrebno još malo soli i lepo promešajte smesu.
Prelijte odozgo otvoreni patlidžan, rasporedite smesu. Odozgo stavite kockcie feta sira, pospite maslinovim uljem i iseckanim oeršunom.
Vaša grčka salata Melidzana je gotova.