Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Grčka salata»Grčka salata Melidzana

Grčka salata Melidzana

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Grčka salata Melidzana
Fotografije: marcheva14
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Dole ruke od naših patlidžana - trebaju nam, jer ćemo pripremiti jednu veoma svežu salatu"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada, veliki
  • beli luk - 4 čena
  • peršun - 1 komad, veza
  • maslinovo ulje - 5 supenih kašika
  • vinsko sirće - 2 supene kašike
  • feta - sir
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan operite tekućom vodom, ne ljuštite, odsecite dršku.

Stavite u pleh, obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

Proverite da li su gotovi tako što pritisnete viljuškom odozgo, treba da budu meki.

Izvadite, pokrije posudu poklopcem i ostavite da se potpuno ohladi. Isecite na dva dela po dužini. Ostavite u đevđir da se ocedi od vode 10-15 minuta. Možete osušiti ubrusom. Oštrim nožem napravite romboidne proreze.

Isecite beli luk na dasci, pritisnite ravnim delom noža da se raspuknu, uljuštite i posolite i ponovo ravnim delom noža izgnječite na pire.

Stavite u posudu, prelijte sirćetom, maslinovim uljem, ako je potrebno još malo soli i lepo promešajte smesu.

Prelijte odozgo otvoreni patlidžan, rasporedite smesu. Odozgo stavite kockcie feta sira, pospite maslinovim uljem i iseckanim oeršunom.

Vaša grčka salata Melidzana je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: