Način pripreme
Za testo: U 100 ml mlakog mleka rastvoriti kvasac, dodati 1 kašiku šećera i izmešati.
Preostalo mlako mleko (400 ml) usuti u dublju posudu, dodati šećer, vanilin šećer, jaje, žumance, ulje, rendanu koru od limuna, rastvoren kvasac i sve izmešati.
Dodavati postepeno brašno (prvo dodati malo brašna pomešanog sa praškom za pecivo, a potom dodavati preostalo brašno) i zamesiti mekše testo.
Testo pouljiti sa obe strane. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
Pleh od električnog šporeta obložiti pek papirom. Uzimati po malo od testa, formirati loptice i ređati u pleh na pek-papir. Na sredini svake loptice praviti udubljenje. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Udubljenja puniti džemom. Žumance i vodu razmutiti viljuškom i premazati pogačice.
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta. Gotove pogačice izvaditi iz rerne, ostaviti ih da se prohlade, pa ih posuti šećerom u prahu, servirati i poslužiti.
Savet: Koristiti džem po sopstvenom izboru. Prijatno!