Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni kolač»Dvobojni rolat sa maskarponeom

Dvobojni rolat sa maskarponeom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Dvobojni rolat sa maskarponeom
Fotografije: marcheva14
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
7 min.
Ukupno
27 min.
Porcije
2
"Šara ukusnog rolata sa maskarponeom nije bitna, što bi rekli ljubitelji slatkiša"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • kukuruzni skrob - 40 g + još 30 g
  • kakao - 10 g, visokomasni
  • šećer - 150 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • ulje - 60 ml, podeljeno 30х30 ml
  • nadev
  • nutela krem - 400 g (ili drugi odgovarajući lešnik ili čokoladni krem)
  • pavlaka 30 - 35% - 400 g
  • maskarpone - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170 stepeni.

Pljosnata tepsija prekrivena papirom za pečenje.

Od količine prema receptu dobiju se dva komada rolata.

Od jaja se odvoje žumanca i belanca.

Belanca se čvrsto ili srednje čvrsto umute sa šećerom, jer će se mućenje nastaviti.

Pri neprestanom mućenju se dodaje po jedno žumance. Smesa se ravnomerno deli na dva dela.

U jedan deo se kroz sito proseje 40 g skroba i doda se 30 ml ulja (kada po receptu ne ide maslac, ja više volim da stavim maslinovo ulje, stvar je izbora). Meša se spatulom. Ostavi se sa strane.

U drugi deo se kroz sito doda ostalih 30 g skroba, takođe kroz sito se doda kakao i 30 ml ulja. Promeša se spatulom.

Dve smese se odvojeno postavljaju uz pomoć dugog šprica. Pažljivo se odseku njihovi krajići, tako da izlazi smesa u gušćem mlazu.

U tepsiji obloženoj papirom za pečenje prvo se dijagonalno postavlja smesa, na primer prvo bela, zatim dijagonalno gusto do nje kakao smesa i tako se ređaju jedna za drugom. Dobija se šarena kora.

Stavlja se u rernu na 170 stepeni i preče se oko 7-10 min - ne sme da se prepeče, jer će se teško rolati. Proverava se uz pomoć dugačkog drvenog štapića, ako on kad se zabode u testo ostane suv, odmah se vadi iz rerne.

Ostavi se da se ohladi desetak minuta i okreće se na papir posut šećerom u prahu. Sklanja se gornji papir za pečenje. Odozgo se prekriva navlaženom pamučnom krpom. U potpunost se ohladi.

Nadev

Umuti se pavlaka u sneg, prema receptu pavlaka je vegetarijanska, za mene znači imitacija ili pavlaka Hopla, ali s obzirom da je ne koristim, umutila sam pavlaku sa 35%, prosto da budem sigurna u njen kvalitet, ali stvar je izbora, nije problem i da koristite imitaciju pavlake). Dodaje se maskarpone, ponovo se muti da se dobije glatka smesa. Ostavi se u frižider do upotrebe.

Nakon što se kora u potpunosti ohladi, maže se nutelom, na krajevima se ostavi otprilike 1 prst, prsti i polovina nenamazan. Razmaže se spatulom. Dodaje se ohlađena pavlaka sa maskarponeom.

Zavije su rolat sa duže strane. Zavije se i u svežu foliju i na kraju se veže kao bombon. Ostavi se u frižider na nekoliko sati.

Naš dvobojni rolat je gotov. Seče se na debele komade.

Količina prikazana u receptu je velika i dobiju se dva rolata, tako da u slobodno možete da smanjite sastojke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: