Način pripreme
Rerna - 170 stepeni.
Pljosnata tepsija prekrivena papirom za pečenje.
Od količine prema receptu dobiju se dva komada rolata.
Od jaja se odvoje žumanca i belanca.
Belanca se čvrsto ili srednje čvrsto umute sa šećerom, jer će se mućenje nastaviti.
Pri neprestanom mućenju se dodaje po jedno žumance. Smesa se ravnomerno deli na dva dela.
U jedan deo se kroz sito proseje 40 g skroba i doda se 30 ml ulja (kada po receptu ne ide maslac, ja više volim da stavim maslinovo ulje, stvar je izbora). Meša se spatulom. Ostavi se sa strane.
U drugi deo se kroz sito doda ostalih 30 g skroba, takođe kroz sito se doda kakao i 30 ml ulja. Promeša se spatulom.
Dve smese se odvojeno postavljaju uz pomoć dugog šprica. Pažljivo se odseku njihovi krajići, tako da izlazi smesa u gušćem mlazu.
U tepsiji obloženoj papirom za pečenje prvo se dijagonalno postavlja smesa, na primer prvo bela, zatim dijagonalno gusto do nje kakao smesa i tako se ređaju jedna za drugom. Dobija se šarena kora.
Stavlja se u rernu na 170 stepeni i preče se oko 7-10 min - ne sme da se prepeče, jer će se teško rolati. Proverava se uz pomoć dugačkog drvenog štapića, ako on kad se zabode u testo ostane suv, odmah se vadi iz rerne.
Ostavi se da se ohladi desetak minuta i okreće se na papir posut šećerom u prahu. Sklanja se gornji papir za pečenje. Odozgo se prekriva navlaženom pamučnom krpom. U potpunost se ohladi.
Nadev
Umuti se pavlaka u sneg, prema receptu pavlaka je vegetarijanska, za mene znači imitacija ili pavlaka Hopla, ali s obzirom da je ne koristim, umutila sam pavlaku sa 35%, prosto da budem sigurna u njen kvalitet, ali stvar je izbora, nije problem i da koristite imitaciju pavlake). Dodaje se maskarpone, ponovo se muti da se dobije glatka smesa. Ostavi se u frižider do upotrebe.
Nakon što se kora u potpunosti ohladi, maže se nutelom, na krajevima se ostavi otprilike 1 prst, prsti i polovina nenamazan. Razmaže se spatulom. Dodaje se ohlađena pavlaka sa maskarponeom.
Zavije su rolat sa duže strane. Zavije se i u svežu foliju i na kraju se veže kao bombon. Ostavi se u frižider na nekoliko sati.
Naš dvobojni rolat je gotov. Seče se na debele komade.
Količina prikazana u receptu je velika i dobiju se dva rolata, tako da u slobodno možete da smanjite sastojke.