Način pripreme
Banane oljuštite i izgnječite viljuškom. Urme sameljite u blenderu. Jaja, maslac i šećer mutite mikserom. U njih dodajte kiselo mleko i sodu bikarbonu.
Postepeno sipajte brašno, u njega dodajte prašak za pecivo i mešajte spatulom dok se ne integriše i dok ne dobijete gusto testo za kolač. Dodajte banane i mlevene urme i promešajte.
Na kraju stavite rum (ili esenciju ruma) i vanilu i ponovo promešajte. Dobijate veoma gusto testo, sipajte ga u namazan i brašnom posut duguljasti kalup.
Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 45-50 minuta ili dok ne bude gotovo, najbolje je prvih 35 minuta da ne otvarate rernu.
Gotov kolač treba da se vraća kada ga pritisnete prstom odozgo ili da čačkalica izađe suva kada je zabodete. Ostavite na rešetku da se ohladi.
Okrenite kolač kad se dobro ohladi, prvo tankim nožem prođite između keksa i ivica posude.